Argenta-aandeelhouder wil 60 miljoen bijtanken

Argen-Co lanceerde deze week een nieuwe kapitaalronde. ©Siska Vandecasteele

Argen-Co, de coöperatieve instelling achter de spaarbank Argenta, heeft een nieuwe kapitaalronde gelanceerd waarmee het tot 60 miljoen euro wil ophalen.

Bestaande en nieuwe coöperanten kunnen intekenen op de nieuwe Argen-Co-aandelen tegen 50 euro per stuk. Je kan hooguit 200 nieuwe aandelen kopen, of voor 10.000 euro.

De spaarbank Argenta wordt gecontroleerd door de Antwerpse familie Van Rompuy, maar is sinds 2010 deels in handen van de coöperatie Argen-Co. Die houdt een belang van 13 procent in Argenta aan.

13
procent
Argen-Co houdt een belang aan van 13 procent in Argenta.

In oktober vorig jaar rondde de coöperatieve organisatie een kleinere kapitaalsverhoging af van 5 miljoen euro. In de twee jaar daarvoor werd telkens 25 miljoen euro opgehaald.

Diversificatie

Het verse geld wordt deels aangewend om de investeringsportefeuille te diversifiëren. Het belang in Argenta vertegenwoordigt vandaag 91 procent van de portefeuille. De bedoeling is dat dat wordt teruggebracht naar 80 procent.

De voorbije jaren investeerde Argen-co in Epico, een structuurfonds rond publiek-private samenwerkingen dat wordt beheerd door PMV en het Nederlandse Rebel. De organisatie belegde ook in het impactfonds Regenero en in Greenfund, een Luxemburgs fonds rond hernieuwbare energie.

Lager dividend

Dankzij een groei van kredieten en inkomsten uit de verkoop van beleggingen zag Argenta zijn nettowinst vorig jaar met een kwart opveren naar 219 miljoen euro. Maar Argen-Co zag zijn belangijkste inkomstenbron - de dividenden van Argenta -grotendeels opdrogen, omdat de toezichthouders de banken tijdens de coronacrisis aansporen om zo min mogelijk coupons uit te keren aan hun aandeelhouders. De coöperatie besloot ook haar dividend beperkt te houden en keerde een coupon van 1,5 in plaats van 3 procent uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud