Argenta bouwt eigen fondsenpoot uit

Argenta richt een nieuwe joint venture op met Degroof Petercam. ©Sofie Van Hoof

De Antwerpse bankgroep gaat nauwer samenwerken met het Brusselse Degroof Petercam voor het beheer van haar pensioenspaarfondsen en andere beleggingsfondsen

De twee richten samen een nieuwe joint venture op, Arvestar. Die zal voor driekwart (74,99%) worden gecontroleerd door Argenta, de rest (25,01 procent) zit bij Degroof Petercam.

Argenta's keuze voor Degroof Petercam hoeft niet te verbazen. Degroof Petercam beheert al sinds 1999 de pensioenspaarfondsen die Argenta aanbiedt. Het Brusselse beurshuis beheert ook nog twee andere beleggingsfondsen die onder de Argenta-vlag worden verkocht. Samen zijn die fondsen goed voor 2,7 miljard euro. Ook in de nieuwe joint venture zal Degroof Petercam instaan voor het dagelijks beheer van alle fondsen.

Verdienmodel onder druk

Dat Argenta uitgerekend nu een steviger fondsenpoot wil uitbouwen, is niet toevallig. Omdat de aanhoudend lage rente hun verdienmodel onder druk zet, zoeken zowat alle banken manieren om hun inkomsten minder rentegevoelig te maken. Door meer fondsen of andere beleggingsproducten te verdelen kunnen banken bijvoorbeeld hun commissie-inkomsten opkrikken. Ook andere middelgrote financiële instellingen in ons land, zoals Crelan, willen om die reden meer inzetten op vermogensbeheer en op de verkoop van beleggingsproducten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect