Argenta en AXA Bank bij meest robuuste banken van Europa

©BELGA

De kapitaalbuffers van de Belgische banken behoren tot de stevigste van Europa. Dat blijkt uit een doorlichting door de Europese bankentoezichthouder EBA. Argenta komt als sterkste Belgische bank uit de bus.

De Europese Bank Autoriteit (EBA) hield de balansen van 132 Europese banken uit 25 landen tegen het licht. Voor België zaten KBC, Belfius, Argenta, AXA Bank en de uitzonderlijke gevallen Dexia (restbank in afbouw) en BNY Mellon (bank voor professionele financiële spelers) in de oefening.  

Argenta komt traditiegetrouw als sterkst gekapitaliseerde retailbank van België uit de bus, met een kapitaalratio van 24,3 procent eind juni. Ook AXA Bank scoort hoog, met een ratio van 19,6 procent. Daarmee behoren beide instellingen tot de dertig best gekapitaliseerde banken van Europa. Belfius komt uit op 16,1 procent en KBC op 15,7 procent.

Het gaat om wat bankiers de 'fully loaded CET1-ratio' noemen. Die verhouding zet het kapitaal van de bank af tegen de risicogewogen activa. 'Fully loaded' betekent dat de strenge bankenreglementering die over meerdere jaren ingevoerd wordt, nu al van kracht zou zijn.

Argenta en AXA Bank vergezellen qua robuustheid de stevig gekapitaliseerde sectorgenoten uit Duitsland en Scandinavië.

KBC doet het als multinationale bankengroep dan weer beter dan BNP Paribas (11,8 procent) en ING (14,5 procent). 

Slechte kredieten

De bankentoezichthouder stelt vast dat kapitaalratio's in het algemeen de goede richting uitgaan. De kapitaalratio van alle Europese banken samen kwam eind juni uit op 14 procent, tegenover 13,1 procent een jaar eerder. De Belgische banken, zonder Dexia en BNY Mellon, komen gemiddeld uit op 16,4 procent.

Ook een andere belangrijke indicator, de slecht afbetaalde kredieten tegenover de totale kredietportefeuille, evolueert gunstig in Europa. De slechte kredieten zijn goed voor amper 4,5 procent van het totaal, tegenover 5,4 procent een jaar eerder.

Maar er zijn grote regionale verschillen. De situatie in Zuid- en Centraal-Europa oogt veel somberder dan in Noord-Europa. De EBA wijst erop dat in landen als Griekenland, Cyprus, Portugal, Italië en Ierland de 'non performing loans' boven 10 procent van de kredietportefeuille uitkomen. Dat betekent dat een groot aantal gezinnen en bedrijven er hun leningen niet meer kunnen afbetalen.

In België is er geen probleem. Bij Argenta, AXA Bank en Belfius bedraagt het aantal slechte kredieten minder dan 2 procent van het totaal.

Cyberveiligheid

De EBA polste bij de banken ook naar wat zij zelf als belangrijkste operationele risico zien. Het domein van cybersecurity en databeveiliging komt uit de bevraging naar voren als topprioriteit. De cyberaanvallen zijn gesofisticeerder dan vroeger en komen frequenter voor. Daarnaast worden de banken in toenemende mate afhankelijk van externe IT-providers. 

Stresstest

De huidige 'transparantieoefening' is niet te verwarren met een stresstest, waarbij ook de schokbestendigheid voor onverwacht economisch onweer gemeten wordt. De doorlichting beperkt zich tot een gedetailleerde 'foto' van de balansen en portefeuilles van de banken.

De EBA, die zelf in het nieuws kwam met een verhuis van Londen naar Parijs na de brexit, organiseert volgend jaar een nieuwe stresstest, waarbij ze ook de twee Belgische systemische banken Belfius en KBC onder de loep neemt. Eerder raakte bekend dat de bankenwaakhond ook overweegt om een stresstest voor cybersecurity in te voeren.

Familie Van Rompuy pompt 54 miljoen in Argenta

Argenta Spaarbank trekt midden volgende maand haar kapitaal verder op met 54 miljoen euro. Het gaat om een jaarlijks terugkerende operatie. Investar, de holding van de stichtende familie Van Rompuy, pompt elk jaar het gros van de verkregen dividenden terug in Argenta Bank- en Verzekeringsgroep via een kapitaalverhoging. Die groep verhoogt daarna op zijn beurt het kapitaal van dochterbedrijf Argenta Spaarbank.

De operatie heeft een verwaarloosbare impact op de kapitaalratio.

Investar heeft bijna 87 procent van de bank- en verzekeringsgroep in handen. De overige 13 procent zit bij de coöperatieve Argen-Co. De operatie heeft geen enkele impact op Argen-Co.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud