Advertentie

Argenta let extra op kosten

De bank en verzekeraar Argenta boekte vorig jaar een 10 procent lagere nettowinst van 174,4 miljoen euro. ©Dries Luyten

Tegen de trend in kon Argenta vorig jaar meer inkomsten puren uit de verkoop van rentegevoelige producten. Toch moet de Antwerpse bank de buikriem verder aanhalen.

Argenta mag dan wel bekendstaan als de kostenkampioen van de Belgische banksector, de voorbije jaren moest de Antwerpse bank diep in de zakken tasten om de veranderingen in de financiële sector bij te benen. Vorig jaar legde Argenta miljoenen op tafel om zijn digitale achterstand weg te werken, terwijl ook de bankenheffingen en de kosten voor financiële regelgeving fors de hoogte ingingen. 

Dat maakte dat de groep vorig jaar 63,7 euro kosten moest maken om 100 euro te kunnen verdienen. Een jaar eerder was dat nog 58 euro. 'De voorbije jaren zaten we volop in investeringsmodus. Daardoor hebben we onze kosten minder in het oog gehouden', gaf topman Marc Lauwers donderdag tijdens een persconferentie toe.

'Rimpeling'

'De voorbije maanden hebben we onze kostenstructuur van dichtbij bekeken en een aantal maatregelen bedacht om de efficiëntie te verhogen. Maar nu de Europese Centrale Bank heeft laten weten dat ze de rente niet voor eind 2019 verhoogt, moeten we een tandje bijsteken. We bereiden ons voor om de verhouding kosten/inkomsten naar 60 procent te verlagen.' Lauwers maakt zich sterk dat Argenta dat zonder zware sociale gevolgen kan doen.

De IT-panne die ons vorig jaar rond Pasen trof, bleek achteraf slechts een rimpeling.
Marc Lauwers
CEO Argenta

De enorme paaspanne die de IT-diensten van de bank een tijd lamlegde, heeft amper een impact gehad op de groep. Uiteindelijk hebben die problemen niet tot een uitstroom van klanten geleid. 'Achteraf bleek die panne slechts een rimpeling', gaf Lauwers mee. 'Maar klanten hebben ons wel duidelijk gemaakt dat we het ons niet kunnen permitteren dit nog een tweede keer toe te laten.'

Meer werknemers

Eerder deze maand raakte bekend dat BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, de komende jaren flink zal snoeien in zijn personeelsbestand en kantoornetwerk. Ook kleinere banken, zoals Bank Nagelmackers, maken gelijkaardige oefeningen. 

174,4 miljoen
Lagere resultaten
Argenta boekte vorig jaar een nettowinst van 174,4 miljoen euro, bijna 10 procent minder dan in 2017.

Argenta trok vorig jaar een veertigtal nieuwe werknemers aan. Het aantal kantoren daalde wel licht - van 481 naar 467 - en wellicht vallen ook in 2019 een twintigtal kantoren weg. Dat heeft volgens Lauwers meer te maken met pensioneringen van zelfstandige kantoorhouders dan met een managementbeslissing om het voortaan met minder kantoren te doen. 'We merken dat klanten zeer veel waarde hechten aan de nabijheid van hun kantoor.'

'Totnogtoe hebben we andere maatregelen genomen, zoals het heronderhandelen van leverancierscontracten of samenwerkingen met consultants. Zolang we onze klanten gratis betaaldiensten kunnen aanbieden, zullen we dat blijven doen.'

'Oké jaar'

Operationeel heeft Argenta een 'oké, maar geen spectaculair' jaar achter de rug, gaf Lauwers mee. In tegenstelling tot veel andere banken, die steen en been klagen over het lagerenteklimaat, wist Argenta in 2018 meer inkomsten te puren uit de verkoop van rentegevoelige producten, vooral woonkredieten. Maar de hogere kosten en stijgende schadeclaims in de verzekeringstak maakten die meevaller ongedaan.

Daardoor boekte de bank vorig jaar een nettowinst van 174,4 miljoen euro, een daling met 9,8 procent in vergelijking met vorig jaar. Het rendement op het eigen vermogen, een belangrijke graadmeter waarmee analisten meten hoe efficiënt een bank werkt, viel terug naar 6,7 procent. Volgens onder meer het IMF moet je als bank minstens 8 procent halen om op langere termijn safe te zitten. 'Maar vergeet niet dat Argenta een sterke kapitaalbuffer heeft. Die buffer beheren kost ons geld,' legt financieel directeur Geert Ameloot uit. 'Als we dezelfde, lagere, kapitaalpositie zouden aanhouden die gangbaar is in de sector, zou ons rendement op het eigen vermogen uitkomen op 10,5 procent.'

Argenta staakt strijd tegen bankentaks

Argenta heeft recent het deksel op de neus gekregen in haar strijd tegen de manier waarop de Belgische overheid een deel van de bankenheffingen int. Sinds 2008 moeten de Belgische banken een bijdrage betalen voor het Europese garantiestelsel, dat geld van spaarders tot 100.00 euro waarborgt. Vorig jaar was Argenta naar het Grondwettelijk Hof gestapt omdat de bank het niet eens is met de wijze waarop de federale overheid die heffing oplegt. Allereerst vraagt België een veel hogere heffing dan het minimum dat Europa oplegt. Ten tweede klaagt Argenta aan dat België de gestorte bedragen niet bewaart in een aparte pot, maar dat dat die direct worden doorgesluisd naar de begroting.

Maar eind februari heeft het Grondwettelijk Hof Argenta's eis tot vernietiging van deze regel afgewezen. In principe kan Argenta de zaak nog betwisten voor het Europese Hof van Justitie. Maar topman Marc Lauwers gaf donderdag te kennen dat de bank dat liever niet alleen wil doen. De zaak moet eerst worden besproken binnen de bankenkoepel Febelfin, klonk het.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud