Argenta schat corona-impact voorlopig op 20 miljoen

Marc Lauwers, de CEO van Argenta. ©Jonas Roosens

De Antwerpse bankgroep schat de impact van de coronacrisis op dit moment 20 miljoen euro. 'Dat is al bij al beperkt, maar er zijn nog veel onbekende factoren.'

Drie vragen aan Argenta-CEO Marc Lauwers

Lukt het voor Argenta en de andere Belgische banken om alle steunmaatregelen geregeld te krijgen voor bedrijven en particulieren die lijden onder de coronacrisis? Het plan zou vrijdag in werking treden.

Marc Lauwers: ‘We hebben heel weinig tijd om alles uit te werken, maar 90 procent van ons werk is klaar. Het is nu nog wachten op de details van de wetteksten. Deze maatregelen uitwerken is bijzonder complex. Uitstel van rentebetalingen is in principe niet wettelijk, dus daar moet bijvoorbeeld al een oplossing voor worden gevonden in het KB over de steunmaatregelen. En als een betaling vertraging oploopt, gaan er doorgaans elders in het bedrijf alarmbellen af. We moeten blijven onderzoeken wat dit alles betekent voor onze operationele ketting, ook voor de boekhoudkundige impact van dit alles.’

U toont zich wel niet tevreden over de manier waarop minister van Financiën Alexander De Croo communiceerde over het plan.

Lauwers: ‘Het plan op zich is ok, we werken er zelfs met plezier aan mee. Ik vond het alleen jammer dat dit weer werd gelinkt aan de financiële crisis, dat er werd gezegd dat het nu tijd is dat de banken de belastingbetaler steunen. Niet alle instellingen hebben tijdens de crisis overheidssteun ontvangen, en Argenta al zeker niet. We hebben de voorbije jaren ook miljarden aan depositotaksen en bijdragen aan het garantiefonds betaald. Ik had ook graag gehad het gegarandeerde rendement van 0,11 procent op spaarboekjes werd geschrapt. Dat had ook extra geld voor financiering van onze economie kunnen vrijmaken.’

Argenta was volop aan het werken aan een nieuwe langetermijnstrategie. Moet die nu de prullenmand in door de coronacrisis?

Lauwers: ‘Ons toekomstplan was voor 90 procent klaar. Maar nu hebben we toch beslist om vanaf volgende week alles weer tegen het licht te houden met het directiecomité. We zijn wel niet van plan om plots een heel ander bedrijf te maken van Argenta. Dat we altijd hel herkenbaar zijn gebleven, is altijd onze kracht geweest.’

De prognoses die Argenta donderdag tijdens een online persconferentie over de jaarresultaten over de impact van de coronacrisis bekendmaakte, zijn ruwe schattingen, benadrukt de Antwerpse spaarbank. 'Als we vandaag alles even stilzetten, bedraagt de impact van de pandemie zo'n 10 procent van wat we jaarlijks budgetteren als winst voor belastingen', zei CEO Marc Lauwers.

'Dat komt neer op zo'n 20 miljoen euro. Daarin zitten niet de mogelijke gevolgen verwerkt van de steunmaatregelen die met de regering zijn uitgewerkt voor klanten die door de pandemie betalingsproblemen ondervinden. Het is nog veel te moeilijk om in te schatten wie daar beroep op zal doen. Alles blijft enorm volatiel. Het blijft koffiedik kijken.'

Lauwers wees erop dat ruim een miljoen Belgen tijdelijk werkloos is, ruim een kwart van de actieve arbeiders en bedienden in ons land. 'Ongeveer een kwart van de hypotheeknemers in Belgiƫ is dus potentieel geraakt door de coronacrisis. De gevolgen voor onze kredietportefeuille kunnen we nog niet precies inschatten.'

Winst stabiel

In tegenstelling tot veel andere banken is Argenta op de kredietmarkt voornamelijk actief als hypotheekverstrekker. 'We hebben geen omvangrijke leningen uitstaan bij grote bedrijven', zegt Geert Ameloot, de  financieel directeur. 'We houden voor onze verzekeringspoot wel een aandelenportefeuille aan, maar daarin zijn we niet blootgesteld aan luchtvaart-, transport- of reisbedrijven of andere kortcyclische sectoren. Ook hebben we onze blootstelling aan overheidsobligaties fors afgebouwd.

174,1
Nettowinst
Argenta wist vorig jaar zijn nettowinst stabiel te houden op 174,1 miljoen euro.

Terwijl meerdere banken de voorbije weken lagere resultaten publiceerden, slaagde Argenta er vorig jaar in zijn winst op peil te houden op 174,1 miljoen euro. Het blijft werken in een bijzonder moeilijk renteklimaat, en voor een klassieke spaarbank als Argenta doet de wettelijke verplichting om minstens 0,11 procent rente te bieden op gereguleerde spaarboekjes extra pijn, zei financieel directeur Geert Ameloot. 

'Maar we hebben dat wel kunnen compenseren door een sterk commercieel resultaat, met onze hypotheken als belangrijkste motor.'  De afschaffing van de woonbonus leidde tot een rush op de Belgische hypotheekmarkt. Argenta verstrekte daardoor vorig jaar 18 procent meer woonkredieten dan het jaar voordien. 

Als er al een rode lijn liep door de jaarcijers die de Belgische grootbanken de voorbije weken hebben gepubliceerd, is het wel dat ze vorig jaar meer verliezen moesten slikken op niet of laattijdig terugbetaalde kredieten. Een  mogelijk signaal dat de Belgische economie nog voor de coronacrisis begon af te koelen. Argenta zei donderdag evenwel dat het geen stijging van haar kredietverliezen heeft gemerkt in 2019.

Tegelijk wist de bank haar financieringskosten te drukken, net als de kosten voor de financiƫle instrumenten om haar renterisico in te dekken. Daardoor kon ze haar rente-inkomsten verder opkrikken in moeilijke marktomstandigheden.

Ook het nerveuze beursklimaat verhinderde de groep niet meer inkomsten te puren uit de verkoop van beleggingsfondsen. 'In dat segment groeiden we met een kwart, waardoor ons marktaandeel voor het eerst boven de vier procent ligt,'  aldus Ameloot. Argenta ziet nog meer groeipotentieel in die markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud