Argenta schikt dossier over gebrekkige opsporing handel met voorwetenschap

©Siska Vandecasteele

De Belgische spaarbank Argenta moet van de beurswaakhond FSMA een minnelijke schikking van 200.000 euro betalen.

De aanleiding is het 'ontbreken van een adequaat detectiesysteem bij Argenta voor het opsporen en identificeren van orders en transacties die handel met voorwetenschap en marktmanipulatie of pogingen daartoe kunnen vormen', meldt de FSMA. Er komt ook een vermelding op de website van de toezichthouder.

Alles draait om de Europese verordening inzake marktmisbruik. die bepaalt dat banken een actieve opsporingsplicht hebben voor 'iedere persoon die beroepshalve transacties met betrekking tot financiële instrumenten tot stand brengt of uitvoert'. De Belgische toezichthouder stelde een onderzoek in bij Argenta Spaarbank naar de mogelijke niet-naleving van deze opsporingsplicht in de periode van 3 juli 2016 tot en met 27 april 2018. Dat onderzoek kwam er nadat de Antwerpse spaarbank geantwoord had op vragen van de FSMA over het al dan niet naleven van die verplichting.

Op grond van het onderzoek oordeelde de FSMA dat Argenta in de onderzochte periode niet over gepaste systemen en procedures beschikte om verdachte orders en transacties te melden en op te sporen.

De bank heeft intussen bijkomende maatregelen genomen om haar actieve opsporingsplicht na te komen, bevestigt de beurswaakhond.

De bank heeft intussen bijkomende maatregelen genomen om haar actieve opsporingsplicht na te komen, bevestigt de beurswaakhond. 'Ze verbeterde bestaande systemen, voorzag opleidingen voor haar medewerkers en rolde een bijkomend opsporingssysteem uit.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud