Advertentie

Arrest zet witwasmeldingen banken op de helling

Het hof besluit dat ING ‘onterecht insinuaties en verdachtmakingen’ uitte in zijn melding aan de antiwitwascel. ©Photo News

ING is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor het ‘lichtzinnig’ doorspelen van klantengegevens aan de antiwitwascel. Banken worden steeds ijveriger in het doorgeven van ‘atypische transacties’.

Jaar na jaar kan de Belgische antiwitwascel uitpakken met recordcijfers. Steeds meer verdachte geld- en andere transacties worden aangegeven. Zo kreeg de antiwitwascel in 2015 28.272 meldingen, goed voor ruim 1 miljard euro. Vijf jaar eerder waren dat er tienduizend minder.

Dat is goed nieuws, zou je denken. Maar het Brusselse hof van beroep heeft op 2 mei een arrest geveld dat de witwasmeldingen vanuit de bankwereld op de helling zet. Het hof veroordeelde ING omdat de bank te snel een klant bij de antiwitwascel had aangegeven. ING mag volgens het hof niet ‘lichtzinnig’ klanten aangeven en hen zo linken aan witwassen of de financiering van het terrorisme. ING had zelf eerst voldoende intern onderzoek moeten doen, oordeelt het hof.

ING had zelf eerst voldoende intern onderzoek moeten doen, oordeelt het hof.

De rechtszaak tegen ING werd aangespannen door een man die al jaren ‘een grote en trouwe klant’ was van het kantoor in Strombeek-Bever. Hij had ook een rekening bij ING Luxemburg. De man had sinds de jaren ’80 een fortuin opgebouwd, onder andere door de verkoop van een industriële bakkerij. Hij beweert dat ING de oorsprong van al zijn fondsen kende, ook die in Luxemburg, en dat het kantoor in Strombeek-Bever het gros van zijn transacties beheerde. Ook nadat hij naar Monaco was verhuisd, maakte hij gebruik van zijn ING-rekeningen.

Geblokkeerde rekening

Toen hij op een dag via ING Luxemburg geld wilde overschrijven naar een Amerikaanse beleggingsmakelaar, lag de bank dwars. De kantoorbediende in Strombeek-Bever vroeg plots zijn identiteitspapieren en polste naar de herkomst van zijn gelden. Dat pikte de klant niet. Hij weigerde meer uitleg te geven.

Daarop besloot de kantoorbediende de situatie te melden aan de interne toezichthouder van ING. Al de volgende dag besloot die aangifte te doen van de verdachte transactie van een half miljoen dollar bij de Belgische antiwitwascel. ING liet de cel weten dat het de overschrijving nog niet uitvoerde en niet zeker was van de oorsprong van een som van 2 miljoen dollar.

De antiwitwascel speelde het dossier door aan het Brussels parket, dat de bank vroeg de rekening van de man te blokkeren. Pas ruim een half jaar later liet het parket de rekening deblokkeren, nadat de man wel meer uitleg had verschaft. Het onderzoek werd stopgezet.

Maar de ontevreden klant spande dus een rechtszaak tegen ING aan. Het Brusselse hof van beroep heeft hem nu gelijk gegeven. ING had volgens het hof meer inspanningen moeten doen om eerst zelf de situatie van de ‘trouwe klant’ te controleren. Of een klant in België dan wel in Monaco verblijft, noemt het hof niet relevant.

'Manifest tekortgeschoten'

Het hof besluit dat ING ‘onterecht insinuaties en verdachtmakingen’ uitte in zijn melding aan de antiwitwascel. ‘Een klantenonderzoek door een normaal, zorgvuldig en omzichtig bankier’ had volgens het hof niet geleid tot een witwasmelding. De bank is ‘manifest tekortgeschoten in haar onderzoeksplicht’.

992
Van de 28.272 meldingen bij de antiwitwascel in 2015 zijn amper 992 dossiers overhandigd aan de parketten.

ING wordt veroordeeld tot een morele schadevergoeding van slechts 2.000 euro. Maar het arrest heeft een precedentwaarde, zeggen specialisten.

Uit de cijfers van de antiwitwascel blijkt dat behoorlijk wat meldingen ‘loos alarm’ zijn. Van de 28.272 meldingen in 2015 zijn slechts 8.329 dossiers opgesteld door de cel en zijn er maar 992 doorgestuurd naar de parketten. Tussen 2010 en 2015 heeft het Brussels parket 6.290 van de 11.115 dossiers van de antiwitwascel zonder gevolg geklasseerd.

Nog gevallen

Het gaat niet om een alleenstaand geval. Advocaat Johan Durnez: ‘Omdat de banken overijverig transacties rapporteren aan de antiwitwascel, wordt geld van onschuldige klanten soms voor lange tijd bevroren. Het Brusselse hof van beroep oordeelt dat er grenzen aan zijn aan de rapportagedrift. In Nederland moeten banken bij meldingen interne onderzoeksrapporten voorleggen.’

Het wordt een moeilijke afweging voor de banken. Enerzijds riskeren ze strafrechtelijke vervolging als ze verdachte transacties niet doorspelen. Anderzijds riskeren ze na dit arrest een burgerrechtelijke veroordeling, omdat ze klantengegevens lichtzinnig doorgeven.

De bankenkoepel Febelfin en de antiwitwascel wilden voorlopig niet reageren. Ook ING laat weten dat het het arrest eerst grondig wil bestuderen: ‘Het is te vroeg om te zeggen of we onze politiek van melding van transacties zullen wijzigen’, zegt woordvoerster Vanessa Zwaelens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud