Advertentie

'Automatenplan grootbanken is problematisch'

De grootbanken gaan hun eigen geldautomaten vervangen door het netwerk Batopin met het Bancontact-logo als uithangbord. ©Batopin

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) vindt dat het plan van de vier grootbanken om hun geldautomaten te vervangen door een gemeenschappelijk net van Bancontact-automaten 'verontrustend'. Hij dreigt met stappen.

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC vervangen tegen 2025 hun eigen geldautomaten door een nieuw Batopin-netwerk met de merknaam Bancontact. Dat zal veel minder toestellen tellen, maar de banken zeggen dat 95 procent van de Belgen er een zal kunnen vinden in een straal van 5 kilometer. Het netwerk zou zelfs een hogere dekking bieden dan de huidige situatie.

Parlementsleden van meerderheid en oppositie reageren ongerust op het plan. 'Dat kan niet garanderen dat elke Belg vlot toegang heeft tot een bankautomaat. Dat is problematisch', beaamt Dermagne. 'Het is tijd dat banken hun engagementen, de wetten en hun klanten respecteren.'

Het is tijd dat banken hun engagementen, de wetten en hun klanten respecteren.
Pierre-Yves Dermagne
Federaal minister van Economie

De minister zegt dat hij Batopin, de bankenkoepel Febelfin en de alliantie van kleine banken Jofico aan de tand zal voelen samen met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minister van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD). Hij vroeg de Nationale Bank ook om een analyse over het verhogen van de tarieven die banken aanrekenen voor geldafhalingen bij elkaars automaten. Hogere interbancaire tarieven zouden banken mogelijk aanzetten tot meer eigen automaten.

KBC

Dermagne viseerde ook specifiek KBC omdat dat kosten zou aanrekenen voor geldafhalingen bij het Batopin-net: 'Dat is strijdig met het charter van de universele bankdienst en met het gentlemen's agreement over de 24 gratis afhalingen.' Bij KBC wordt echter benadrukt dat geldafhalingen bij Batopin enkel betalend zijn bij de KBC Basisrekening. Dat is een andere rekening dan de wettelijke basisbankdienst of de nieuwe universele bankdienst. Daar zijn wel nog gratis afhalingen mogelijk, net als bij de betalende KBC Plusrekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud