Advertentie

Verkoop AXA Bank België in gang gezet

Peter Devlies, de topman van AXA Bank België. ©Dieter Telemans

De Franse moedergroep AXA denkt er al lang aan haar Belgische bankactiviteiten van de hand te doen. Nu is de verkoop van AXA Bank België ook effectief in gang gezet.

De Franse verzekeringsreus AXA had AXA Bank België, de vijfde bank van het land, al twee jaar geleden ondergebracht bij de entiteiten die verkocht of gerationaliseerd kunnen worden. Een heel grote verrassing was dat niet, omdat al meermaals werd gespeculeerd op een mogelijke verkoop van AXA Bank België. 

De bank, met hoofdzetel in Antwerpen, opereert volledig apart van AXA's Belgische verzekeringstak in Brussel en geldt een beetje als een vreemde eend in de bijt. Toch bleef het lange tijd stil rond AXA Bank België. In een gesprek met De Tijd zei topman Peter Devlies eind februari dat AXA Bank België zijn strategie uitvoerde als onderdeel van een grote financiële groep. Er was geen indicatie dat dat ging veranderen, klonk het toen. 

Advertentie

Stroomlijnen

Twee maanden later blijkt dat wel het geval. De verkoop van AXA Bank België is nu effectief in gang gezet, meldde de krant De Standaard donderdag. Dat bericht is intussen door bronnen bevestigd aan De Tijd, al valt te horen dat het verkoopproces zich nog in een heel pril stadium bevindt. De bankgroep BNP Paribas Fortis kreeg het mandaat om de verkoop te begeleiden. AXA Bank België wilde donderdag geen commentaar geven. 

De voorbije maanden regent het overname- en fusienieuws in de financiële sector in België.

Sinds Devlies in 2017 aan boord kwam als CEO van AXA Bank België wordt de bank volop gestroomlijnd, onder meer door meerdere kantoren samen te voegen. Eerder dit jaar kwam de bank ook in het nieuws omdat bijna 100 oudere werknemers in een eindeloopbaanregeling waren gestapt waardoor ze betaald thuis konden blijven. 

Consolidatiegolf

De voorbije maanden regent het overname- en fusienieuws in de financiële sector. Zo wist de verzekeraar Baloîse eerder deze maand nog de hand te leggen op zijn sectorgenoot Fidea, terwijl het Nederlandse ABN AMRO de overname afrondde van de Belgische privatebankingtak van Société Générale. Ook bij Degroof Petercam, na de grootbanken de belangrijkste speler in ons land voor private banking, komt er mogelijk beweging in het aandeelhouderschap. 

Waarnemers sluiten niet uit dat de consolidatiegolf in de financiële sector de komende maanden nog aanzwelt. Door de lage rente hebben steeds meer instellingen het moeilijk om hun winstgevendheid op peil te houden. De extra kosten van de strengere regelgeving en de steeds snellere digitalisering zetten banken en verzekeraars nog meer onder druk. 

Advertentie
Gesponsorde inhoud