Advertentie

AXA splitst bank deels af

(Foto: Belga) ©BELGA

De Franse financiële groep AXA gaat haar Belgische bankactiviteiten operationeel deels afsplitsen van de verzekeringstak, zeggen diverse vakbondsbronnen. De directie bevestigt de informatie, maar ontkent dat dat de voorbode is van de verkoop van de bankpoot.

De vakbonden kregen de informatie vrijdag te horen tijdens ondernemingsraden bij de bank en de verzekeraar.

Beide takken van AXA België zijn nu organisatorisch nauw verweven met elkaar. Allerlei diensten, zoals informatica, hr, juridische aangelegenheden en gebouwenbeheer worden gedeeld. Maar de directie wil daar deels een einde aan maken.

Het is vooral de bedoeling de informaticadienst op te delen. Ook zal de Belgische bank, die nu mee wordt geleid door de directie van de verzekeraar, voortaan helemaal worden aangestuurd door de groep AXA Bank Europe.

Andere diensten zoals gebouwenbeheer, aankopen, de juridische en de belastingafdeling zullen wel nog gezamenlijk worden aangepakt. Ook de commerciële samenwerking blijft, wordt gezegd in vakbondskringen.

Volgens woordvoerder Wim Pauwels van AXA heeft de operatie geen invloed op de werkgelegenheid. Bij AXA Bank werken in België zo'n 900 mensen, omgerekend naar voltijdsen.

Pauwels noemt drie redenen voor de veranderingen. 'Er is de evolutie van de regelgeving. Voorts hebben de bank en de verzekeraar in België elk een andere plaats op de markt en dus ook andere uitdagingen. De verzekeraar is op veel vlakken marktleider, de bank is een challenger. Bovendien spitst AXA Bank Europe zich meer toe op België. Eigenlijk voeren we logische stappen door zodat de bank en de verzekeraar zich elk op hun eigen uitdagingen kunnen focussen.'

Maar sommigen zien er de voorbereiding van een verkoop van de banktak in. De directie heeft tijdens de ondernemingsraden echter ontkend dat er daarvoor plannen zijn. AXA Bank is een relatief kleine speler op de markt. Eerder dit najaar raakte al bekend dat een andere kleine speler, Delta Lloyd Bank, in de etalage belandt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud