Advertentie

Baas ING België stapt op

Rik Vandenberghe kondigde eind vorig jaar 3.500 ontslagen aan bij ING België. ©Photo News

Rik Vandenberghe vertrekt onverwacht als CEO van ING België. Hij stapt over naar bouwgroep Besix.

De timing van het vertrek is opmerkelijk. ING België gaat momenteel door een bijzonder moeilijke herstructurering waarbij liefst 3.500 jobs, één op de drie banen, op de toch staan. De gesprekken daarover met de bonden zitten muurvast.

Vandenberghe blijft tot 28 februari bij ING , en vindt dat zijn werk er op zit. 'Ik vertrek met een gerust hart, want ik weet dat ik ING in goede handen achterlaat. ING heeft nooit op individuen gesteund, maar op teamwork. En dat team is uitermate geschikt om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden', zegt Vandenberghe in een persbericht.

Een opmerkelijke uitspraak, want amper enkele dagen geleden klaagden de bonden over de malaise bij de bank. Vandenberghe bleek voorlopig niet bereikbaar voor verdere commentaar. 

Zoektocht naar nieuwe topman

De vraag is nu wie ING België zal leiden op het moment dat de bank een zware herstructurering organiseert. Er is nog geen opvolger voor Vandenberghe bekend. 'Dat zijn zaken die momenteel worden besproken binnen de raad van bestuur,' zegt de woordvoerster van de bank.

Vandenberghe is een echte ING-veteraan met meer dan 30 jaar op de teller. Hij begon in 1984 bij de toenmalige Bank Brussel Lambert en doorliep er de rangen. Sinds mei 2013 stond hij aan het hoofd van de Belgische tak van de Nederlandse financiële groep.

Dat hij nu CEO van de bouwgroep Besix wordt, is een volledig persoonlijke keuze en heeft niets te maken met de moeilijke onderhandelingen bij de bank, klinkt het bij ING België. Vandenberghe komt bij Besix alvast oude bekenden uit de bankenwereld tegen. Luc Vandewalle, de vroegere CEO en ex-voorzitter van ING België, zetelt al jaren in de raad van bestuur van het bedrijf. 

Internationaal bouwbedrijf

Bij Besix komt Vandenberghe aan het hoofd van een bouwbedrijf met 15.000 medewerkers, actief in 21 landen. De groep, met hoofdzetel in Brussel, is onder meer bekend als de bouwer van de Burj Khalifa Thower in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. Sinds 2004 is Besix voor 50 procent in handen van het Egyptische Orascom. 

In april vorig jaar nam Johan Beerlandt, die 25 procent van de aandelen controleert nog afscheid als CEO van Besix. Hij is wel nog altijd voorzitter van de groep. Besix kende vorig jaar geen al te best jaar. Problemen bij twee projecten in Egypte en Saudi-Arabië wogen bijzonder zwaar op de winst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud