'Bad bank' Fortis clincht met Goldman Sachs

Danny Frans, de gedelegeerd bestuurder van Royal Park Investments (links, vooraan) en CFO Jaques Straetmans.

Royal Park Investments, het vehikel waarin een aantal probleemkredieten van de vroegere Fortis Bank zijn geparkeerd, eist 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro) van Goldman Sachs en andere grootbanken omdat die misleidende info zouden hebben gegeven over een aantal probleemkredieten. De 'bad bank' van Fortis viseert ook JPMorgan, Deutsche Bank, Credit Suisse en Bank of America in de zaak.

Volgens Royal Park Investments hebben de vijf grootbanken verkeerde informatie verschaft over bepaalde beleggingen met hypotheken als onderpand. Die 'mortgage backed securities' bleken veel risicovoller dan de banken beloofden omdat de onderliggende hypotheken van een veel lagere kwaliteit zouden geweest zijn. Als 'erfgenaam' van Fortis Bank moet Royal Park Investments daardoor grotere verliezen op die investeringen torsen.

'De effecten in kwestie hebben slechter gepresteerd door de zwakkere kwaliteit van het onderliggende onderpand. Door toedoen van de aangeklaagde partijen hebben wij schade geleden,' zegt Royal Park Investments in de aanklacht die werd ingediend bij de New York State Supreme Court in Manhattan die het persagentschap Bloomberg kon inkijken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud