Bad bank Fortis dagvaardt Bank of America

Danny Frans, de CEO van Royal Park Investments (foto: Lieven Van Assche).

Royal Park Investments (RPI), het vehikel waarin een portefeuille risicovolle kredieten van de vroegere Fortis Bank is ondergebracht, heeft de Amerikaanse grootbank Bank of America gedagvaard wegens verliezen op herverpakte woningleningen. RPI eist een schadevergoeding van meer dan 713 miljoen dollar.

De rechtszaak werd eind vorige maand aangespannen in het New York State Supreme Court in Manhattan. Ze slaat op een pakket herverpakte hypotheken met een waarde van 1,6 miljard dollar die aanvankelijk werden gekocht door derde partijen.

Volgens RPI maakte Bank of America zich in het dossier schuldig aan verkeerde voorstellingen van zaken, het weglaten van informatie en valse en misleidende verklaringen over de statistische karakteristieken van de onderliggende leningen, zoals het aantal panden dat bewoond is door de eigenaar.

RPI dagvaardde al eerder om dezelfde reden Merrill Lynch, een dochter van Bank of America, en andere financiĆ«le spelers zoals JP Morgan Chase, Goldman Sachs en Deutsche Bank. 

Nog maar pas raakte overigens bekend dat Bank of America in een gelijkaardig geschil een schikking trof met drie Europese partijen, waaronder Dexia. Het is echter niet bekend hoeveel geld met die schikking gemoeid is. 

Royal Park Investments is in handen van de Belgische staat, verzekeringsgroep Ageas en BNP Paribas. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud