Advertentie

Bad bank van Fortis rookt vredespijp in VS

©BELGA

Royal Park Investment trekt zijn rechtszaken tegen Bank of America in. Dat blijkt uit juridische documenten. De 'bad bank' van Fortis heeft nog tal van soortgelijke rechtszaken lopen in de VS.

Royal Park Investments (RPI) is de vennootschap die bij de ondergang van Fortis in 2008 werd opgericht om een portefeuille gestructureerde kredieten van Fortis Bank af te wikkelen. Die werden toen beschouwd als ‘toxisch’. Naarmate de Amerikaanse vastgoedmarkt uit het dal kroop, leek de schade al bij al mee te vallen. De portefeuille werd in 2013 met een meerwaarde verkocht aan Lone Star en Credit Suisse.

RPI, ook bekend als de bad bank van Fortis, bleef bestaan maar vooral om de rechtszaken die waren aangespannen in de VS af te handelen. In een van die rechtszaken viseerde RPI Bank of America en Countrywide Financial en eiste het een schadevergoeding van de twee instellingen. Volgens Royal Park hebben zij bewust verkeerde informatie gegeven over risicovolle herverpakte woonkredieten die vóór de financiële crisis werden opgekocht door Fortis Bank. Countrywide werd ondertussen opgeslorpt door Bank of America.

Uit documenten van een Californische rechtbank blijkt nu dat de zaak tegen Bank of America werd ingetrokken. In het vakjargon heet dat een ‘stipulation of dismissal with prejudice’. Volgens een juridisch expert betekent dat dat er een definitief einde gekomen is aan de claims. Meerdere bronnen stellen dat de betrokken partijen naar alle waarschijnlijkheid een dading sloten.

Bij Ageas en RPI geeft men geen details over de deal. Volgens een expert wordt bij dat soort dadingen een percentage van het aanvankelijk geëiste bedrag uitbetaald. Juridische documenten over dezelfde zaak van bij het hooggerechtshof van New York vermelden er twee: 713 miljoen dollar en 49 miljoen dollar. ‘Gewoonlijk wordt bij dit soort deals tussen 3 en 8 procent uitbetaald’, aldus een bron.

Als de bad bank van Fortis erin slaagt schadevergoedingen te bekomen vloeien die niet naar Lone Star en Credit Suisse, maar naar de aandeelhouders van RPI. Dat zijn nog steeds de Belgische staat (43,5%), Ageas (44,7%)  en BNP Paribas (11,8%) .

Bank of America is niet de enige bank waartegen RPI een rechtszaak aanhangig heeft gemaakt. Alle grote - vooral Amerikaanse - bankreuzen moesten het al ontgelden. RPI eist van hen in totaal miljarden dollars schadevergoeding voor het bewust verspreiden van verkeerde informatie over risicovolle herverpakte woonkredieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud