Baloise wint biedstrijd om Fidea met bod van 480 miljoen

Fidea is ook bekend als sponsor van het wielerteam Telenet Fidea Lions. ©BELGA

De Zwitserse verzekeraar Baloise koopt zijn Belgische sectorgenoot Fidea van het Chinese Anbang. Met een bod van 480 miljoen euro versloeg Baloise andere geïnteresseerden: van de Belgische marktleider Ageas (AG Insurance) tot de Antwerpse bank Argenta.

Het nieuws dat Baloise de biedstrijd om Fidea wint, leidt tot afwachtende reacties bij de vakbonden. ‘De vraag is hoe Fidea en Baloise Insurance in België worden samengevoegd’, zegt BBTK-secretaris Patricia Van Goel. ‘Mijn bezorgdheid is dat de bijna 1.600 mensen van de twee bedrijven samen aan boord kunnen worden gehouden.’ Dat Fidea nu van Chinese in Zwitserse handen komt, vindt Van Goel wel goed. ‘Ik heb nooit begrepen wat Anbang met Fidea ging doen’.

Door de overname komt Fidea nu eigenlijk ook voor een deel terug in ‘Belgische’ handen. De CEO van de verzekeringsgroep Baloise is de Belg Gert De Winter. In een reactie aan De Tijd kan hij de werknemers en de vakbonden alvast geruststellen: ‘Er is absoluut geen herstructurering gepland. We krijgen die terechte vraag dikwijls, maar we zitten niet met het probleem van te veel mensen door de vergrijzing en de war for talent. We hebben de behoefte om mensen te behouden en aan te trekken.’

Daar kan de overname van Fidea bij helpen. ‘Fidea heeft de jongste tijd veel jongere en hoger opgeleide krachten aangeworven. Het kan helpen de vacatures bij Baloise in te vullen’, zegt Wim Kinnet, de directeur van Baloise Insurance. ‘Zo realiseren we synergieën zonder dat we moeten overgaan tot een herstructurering’.

Dat bij het samenvoegen van de bedrijven wel naar besparingen zal worden gezocht, is duidelijk. ‘Dat moeten we economisch benaderen. Maar belangrijker is dat we samen sterker zullen zijn met een grotere voetafdruk in België en bij de makelaars’, zegt De Winter. ‘De businesscase is gebouwd op verdere groei en succes. Niet op kostenbesparingen en herstructureringen’. Zo gebeurde dat ook bij eerdere overnames zoals Nateus en Avero.

De samenvoeging van Fidea en Baloise Insurance in België, een deal die de autoriteiten nog moeten goedkeuren, drijft het marktaandeel van Baloise in schadeverzekeringen met 1,7 procentpunt op tot 8,5 procent. Dat is een stap dichter bij de top vier. In schadeverzekeringen wordt België, de tweede markt voor Baloise, even groot als de Zwitserse thuismarkt. ‘We bouwen België uit als een tweede standbeen van de groep’, zegt De Winter. Beide bedrijven zijn samen goed voor 1,8 miljard euro aan premie-inkomsten en tellen ruim 1.600 werknemers.

Toch worden in de sector vragen gesteld bij de hoge overnameprijs die Baloise betaalt. 480 miljoen euro is een stuk meer dan de 369 miljoen die Anbang in 2015 voor Fidea betaalde. Die prijs lag toen al veel hoger dan de 244 miljoen euro die de private-equitygroep JC Flowers eind 2011 neertelde toen KBC het bedrijf moest afstoten. ‘Niet goedkoop’, besluit een sectoranalist van de zakenbank UBS.

De Winter is het daar niet mee eens en haalt een rist argumenten aan. ‘We zijn twee zeer complementaire bedrijven met dezelfde doelmarkt: particulieren en kmo’s. We gebruiken hetzelfde kanaal: onafhankelijke makelaars. En we zitten allebei in Antwerpen. De combinatie van beide werkt versterkend.’

En de vergelijking met de vorige Fidea-transacties gaat niet op, stelt hij. ‘Het management en het personeel van Fidea hebben de voorbije vijf jaar veel gerealiseerd en geoptimaliseerd als je kijkt naar de investeringen in IT en digitale processen.’

Het is volgens De Winter geen uitzonderlijke deal. ‘Als je naar courante parameters kijkt, ligt deze transactie in lijn met andere transacties. Door de balans is het prijskaartje absoluut gerechtvaardigd.’

Een heikel punt in dit verhaal is de positie van de bank Crelan. De Crelan-agenten zijn de belangrijkste distributiepartners van Fidea en zouden goed zijn voor 40 procent van de omzet. Crelan kan zijn samenwerkingsakkoord met Fidea annuleren bij een verkoop. Dat zou een enorme impact hebben op de verkoop, en dus op de waardering van Fidea.

Crelan heeft zich nog niet uitgesproken over de voortzetting van de samenwerkingsovereenkomst, klinkt het bij de bank. ‘We onderzoeken de opties met het oog op een samenwerking met een stabiele langetermijnpartner’, zegt secretaris-generaal Ortwin De Vliegher.

De hoge overnameprijs betekent volgens sectorkenners dat Baloise ervan uitgaat dat de Crelan-deal overeind blijft. ‘We gaan ervan uit dat we dat partnerschap verder kunnen ontwikkelen en uitbouwen. Garanties heb je in een samenwerking nooit. Die zullen we langs beide kanten moeten winnen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud