Banco Santander tankt 7,5 miljard euro vers geld

Een filiaal van Banco Santander in de Chileense hoofdstad Chili. ©Bloomberg

De Spaanse grootbank Banco Santander gaat een kapitaalverhoging ter waarde van 7,5 miljard euro doorvoeren. Bovendien wordt flink gesnoeid in het dividend. Dat bevestigt de bank in een persbericht.

De handel in het aandeel werd kort na de middag geschorst op de beurs van Madrid. Meteen doken mediaberichten op over een nakende kapitaalverhoging. Banco Santander  bevestigt nu dat het 7,5 miljard euro gaat ophalen via een versnelde plaatsing van aandelen.

Santander laat ook weten dat het zijn dividendbeleid omgooit. Tot dusver keerde de bank sinds 2007 jaarlijks 0,60 euro per aandeel uit in 4 schijven van 15 cent. Dat dividend was volledig in aandelen. Nu wordt overgeschakeld naar een totaaldividend van 20 eurocent per aandeel. Daarvan zullen 3 uitkeringen van 5 eurocent in cash gebeuren, en de vierde in aandelen.

Waarom dat allemaal nodig is, is niet meteen duidelijk. Santander kan vooralsnog terugvallen op een solide kapitaalbasis. De bank doorstond de jongste stresstests van de Europese bankensector, en staat te boek als een van de best gekapitaliseerde Europese banken.

Tier 1

Toch kwam voorzitter Ana Botin, die eind vorig jaar aantrad na het plotse overlijden van haar vader Emilio, onder druk te staan van aandeelhouders die vonden dat de bank onvoldoende sterk stond in vergelijking met een aantal concurrenten. Emilio Botin had die druk steevast afgehouden, en stelde dat de kapitaalbasis volstond voor een bank die vooral steunde op consumentenbankieren. Zijn dochter blijkt een andere mening te zijn toegedaan.

Santander heeft, in tegenstelling tot de concurrentie, niet de gewoonte om regelmatig updates te geven over zijn kernkapitaalratio. De laatste gepubliceerde stand van die Tier 1-ratio is 11,44 procent in september vorig jaar. Dat is ruim boven het minimum dat wordt opgelegd in de Basel III-normen, dat 6 procent bedraagt.

Overname?

Links en rechts wordt meteen ook gespeculeerd dat het opgehaalde geld een oorlogskas moet spekken voor een nieuwe, al dan niet buitenlandse overname. Speculatie die meteen de koers onder stoom zet van de noodlijdende Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi. Die koers veert net geen 10 procent op, al stelt dat in absolute cijfers weinig voor. Het aandeel is tegenwoordig amper een halve euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud