Advertentie
Advertentie

Bank Lloyds krijgt recordboete voor bonussysteem

(foto: Reuters) ©REUTERS

De Britse bank Lloyds krijgt een boete van ruim 28 miljoen pond (33 miljoen euro) wegens 'ernstige tekortkomingen' bij de interne controles op het bonussysteem voor zijn verkopers. Het is de hoogste boete ooit opgelegd door de financiële toezichthouder FCA (Financial Services Authority) voor dit soort van tekortkomingen.

De bonusregeling leidde volgens FCA tot een ernstig risico dat medewerkers van de bank onder druk werden gezet om bepaalde doelstellingen te halen. Het verkrijgen van een bonus of het voorkomen van degradatie speelde daarbij een belangrijker rol dan de vraag wat de klant nodig heeft. In één geval verkocht een medewerker financiële producten aan zichzelf, zijn vrouw en een collega, en wel om een degradatie te voorkomen.

De tekortkomingen hebben betrekking op Lloyds TSB, Bank of Scotland en Halifax, allemaal onderdeel van de Lloyds Banking Group. De toezichthouder onderzocht verstrekte adviezen over investeringsproducten en inkomensverzekeringen in de periode 1 januari 2010 tot 31 maart 2012. Toen werden meer dan 1 miljoen producten aan 700.000 klanten.

De FCA verhoogde de boete met 10 procent omdat de toezichthouder al waarschuwingen had gegeven over de slechte controle zonder dat dit tot verbetering had geleid. 'Klanten hebben het recht om beter te verwachten van onze toonaangevende financiële instellingen en we gaan ervan uit dat ze de klanten op de eerste plaats stellen', aldus de FCA.

Lloyds heeft zich al geëxcuseerd bij haar klanten en beklemtoonde woensdag nog eens dat de impact beperkt blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud