Banken bereid tot kosteloze afbetaalpauze hypotheken

BNP Paribas Fortis, de marktleider voor woonkredieten, had eerder deze week al zijn voorwaarden versoepeld voor hypotheeknemers die door de coronacrisis betaalproblemen kennen. © Frank Toussaint

De Belgische banken staan toe dat hypotheeknemers kosteloos het kapitaalgedeelte van hun woonkrediet later kunnen aflossen als ze betaalproblemen ondervinden door de coronacrisis.

Febelfin, de koepel van de Belgische banken, laat donderdag wel verstaan dat banken ieder dossier apart zullen bekijken. Maar als uitstel van betaling van het kapitaalgedeelte van de hypotheek de beste oplossing is, zijn banken daartoe bereid en zullen ze daar volgens Febelfin ook geen kosten meer voor aanrekenen. De sector roept klanten die in moeilijkheden komen of dat dreigen te doen op zo snel mogelijk contact op te nemen met hun bank.

Veel banken beschikken al over formules die klanten met betaalproblemen meer financiële ademruimte kunnen bieden. Enkele instellingen beslisten de voorbije dagen al de voorwaarden daarvoor te versoepelen. BNP Paribas Fortis dropte de wachttijd en de dossierkosten voor wie zes maanden de afbetaling van het kapitaalgedeelte van zijn woonkrediet wil opschorten. Argenta zei dat het een oplossing op maat zal uitwerken voor elke klant die betalingsproblemen heeft. Ook KBC en Crelan hadden al een formule voor een afbetaalpauze. 

Voorlopig heeft de coronacrisis er nog niet toe geleid dat klanten meer gebruik maken van die noodformules, leert een navraag. ‘Daarvoor is het wellicht nog wat te vroeg', zegt een bankier. ‘Maar klanten hebben wel veel meer vragen over hun woonkredieten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud