Banken bestuderen hogere limieten voor contactloos betalen

Voorlopig ligt de limiet voor contactloos betalen nog op 25 euro. ©beobank

De Belgische banken onderzoeken of het mogelijk is dat klanten minder vaak hun code moeten intikken als ze met de kaart willen betalen.

Contactloos betalen met de bankkaart, zonder dat je een pincode moet invoeren, is mogelijk voor betalingen tot 25 euro. Daarnaast is er nog een daglimiet van 50 euro voor wie meerdere kleine betalingen na elkaar doet. Door de coronacrisis vragen steeds meer klanten die limiet al dan niet tijdelijk te verhogen. Dat vermijdt het risico op besmetting omdat je als klant dan minder vaak je code moet intikken op betaalterminals die ook door anderen worden gebruikt. 

Volgens de sectororganisatie Febelfin bekijken de banken en andere belangrijke spelers in elektronische betalingen zoals Bancontact, Payconiq en Worldline of ze die betaallimiet kunnen verhogen.

Extra risico's

‘Dat is een complexe oefening, en we moeten zeker zijn dat een limietverhoging geen extra risico’s met zich meebrengt’, valt te horen bij Febelfin. De limiet van 25 euro voor contactloos betalen zonder code werd ingesteld om te vermijden dat klanten het slachtoffer worden van fraude of meer geld dreigen te verliezen na diefstal.

De Nederlandse banken hebben wel al beslist de daglimieten voor contactloos betalen te verhogen van 50 naar 100 euro. Per betaling blijft de grens wel op 25 euro, daarna moeten klanten hun pincode intikken op een betaalterminal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud