Banken betaalden Washington al 150 miljard aan boetes

Straatartiesten voor een kantoor van Bank of America. De groep betaalde ruim een derde van alle Amerikaanse boetes sinds het begin van de kredietcrisis. ©AFP

's Werelds grootste banken betaalden het Amerikaanse gerecht de voorbije tien jaar al 150 miljard dollar voor hun wangedrag voor de financiële crisis.

Dat berekende de Britse zakenkrant Financial Times maandag naar aanleiding van de tiende verjaardag van de kredietcrisis.

Op 9 augustus is het tien jaar geleden dat de Franse bankgroep BNP Paribas  twee fondsen moest bevriezen die in rommelkredieten hadden geïnvesteerd. Hoewel de malaise op de Amerikaanse huizenmarkten al langer aan de gang was, wordt dat moment gezien als het beginpunt van de wereldwijde financiële crisis die zowat alle grootbanken zwaar zou treffen.

Iets meer dan een jaar later zou in de VS de bankreus Lehman Brothers omvervallen, in België moesten Fortis, KBC en Dexia worden gered. 

Risico's verwaarloosd

In de jaren daarop legde de Amerikaanse overheid grootbanken en andere financiële instellingen van over de hele wereld fikse boetes op voor de manier waarop ze rommelkredieten verpatsten aan klanten en tegelijkertijd de risico's verwaarloosden.

De totaalfactuur is intussen dus opgelopen tot 150,1 miljard dollar, omgerekend meer dan 127 miljard euro. Om u een beter beeld te geven van wat dat betekent: dat bedrag komt overeen met drie keer de beurswaarde van de bank- en verzekeringsgroep KBC

Gokken op probleemkredieten

Bank of America bleek volgens de data van Financial Times de grootste betaler, en moest al 56 miljard dollar ophoesten voor boetes en minnelijke schikkingen. JPMorgan staat op nummer twee, met een bedrag van 27 miljard dollar. 

Dat die twee bedrijven zoveel moeten betalen, is niet toevallig. Tijdens de crisis namen ze twee instellingen over die over de kop gingen na jarenlang te hebben gegokt op probleemkredieten: Merrill Lynch en Bear Stearns. 

De kans dat het bij die 150 miljard zal blijven, is klein. Zelfs tien jaar na het begin van de kredietcrisis worden nog altijd nieuwe rechtszaken aangespannen tegen betrokken grootbanken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud