Banken moeten extra kapitaalbuffer aanleggen

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (foto: Belga).

De Nationale Bank denkt er ernstig aan de financiële instellingen in ons land bovenop de nieuwe, internationale kapitaalvereisten voor de sector een extra veiligheidsmarge te laten inbouwen in hun kapitaal. Volgens de toezichthouder zijn ze zo beter bestand tegen schokken. Dat vernam De Tijd.

Het zogenaamde Baselcomité, de instantie die de internationale kapitaalnormen voor de banken vastlegt, besloot na de financiële crisis van 2008 strenger op te treden. Banken moeten vanaf volgend jaar meer kapitaal aanhouden als tegengewicht voor de risico’s die ze lopen, om nieuwe ongelukken te vermijden. De grotere buffer mag echter in stapjes worden aangelegd: het volledige stootkussen dient er pas begin 2019 helemaal te zijn.

De nieuwe regels, de zogenaamde Basel III-normen, worden in Europa omgezet via een EU-richtlijn. Nationale toezichthouders kunnen echter altijd verder gaan dan wat internationaal afgesproken is. Een aantal landen hebben dat al gedaan en volgens onze informatie is ook de Nationale Bank dat van plan, ook al is er daarover nog geen formele beslissing gevallen bij de centrale bank. Die ziet sinds begin vorig jaar toe op de gezondheid van de financiële instellingen in ons land. 

Helemaal nieuw is dat niet. De Belgische toezichthouder vraagt nu ook al een marge tegenover de huidige normen. Maar het is opvallend dat dat ook met Basel III het geval zal zijn omdat die regels op zich al verder gaan dan degene die nu van toepassing zijn.

Individueel

De Nationale Bank wil volgens onze informatie evenwel niet alle spelers dezelfde bijkomende kapitaalbuffer opleggen. De extra marge kan individueel worden bepaald. Zo zal een bank die dicht bij de minima zit en aan meer risico’s blootgesteld wordt, allicht anders worden aangepakt dan een sectorgenoot met meer comfort. Een financiële instelling met veel overschot kan zelfs ongemoeid worden gelaten.

KBC drong eerder deze maand aan op duidelijkheid op dit vlak, om beter te kunnen uitmaken hoe de terugbetaling van de staatssteun zal verlopen. 

Het bijkomende kapitaal dat de Nationale Bank wil vragen, heeft een dubbel doel: als extra stootkussen in de huidige, erg onzekere marktomstandigheden en om alvast een voorsprong te nemen op de geleidelijke opbouw van de buffers in de periode tot begin 2019. 

Stress

Later deze maand lanceert de Nationale Bank een sectorwijde bevraging over hoe de banken in ons land Basel III denken te zullen respecteren. Daarbij krijgen ze ook de vraag voorgeschoteld hoe ze de nieuwe normen in stressomstandigheden zullen naleven. ‘Dat impliceert de facto dat ze een marge dienen aan te houden bovenop de reglementaire minima’, zegt een bron. 

Voor veel spelers zal de bevraging geen verrassing zijn omdat de controle-instantie met hen al geruime tijd in dialoog is rond de nieuwe regels. Hoe de Belgische banken er voor staan en hoeveel er meer huiswerk zullen krijgen is niet duidelijk, maar er lijken wel grote verschillen te zijn tussen de spelers. 

Economie

Als de extra marges er komen kunnen ze, net als Basel III zelf, een effect hebben op de ademruimte van de banken om de economie te financieren. Ofwel omdat ze meer geld aan de kant moeten zetten ofwel omdat ze hun risico’s moeten verminderen. Op die laatste manier neemt de kapitaalbuffer toe zonder dat er extra geld moet worden gezocht. 

In beide gevallen kan er een impact zijn op de kredietverlening aan gezinnen, bedrijven en overheden. Sectorfederatie Febelfin waarschuwde er eerder voor dat de toezichthouders een goed evenwicht moeten zien te vinden tussen het naleven van de vereisten en de toekomstige economische groei in ons land. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud