'Banken moeten zich sneller voorbereiden op harde brexit'

Europees Commissielid Valdis Dombrovskis spoort de Europese banken aan tot spoed in de voorbereiding van hun brexitnoodplannen. ©REUTERS

Banken en beurshuizen moeten niet op extra hulp uit Brussel rekenen als het VK zonder een deal uit de Europese Unie stapt, waarschuwt het Commissielid Valdis Dombrovskis.

De Letse vicevoorzitter van de Europese Commissie, die ook bevoegd is voor financiële regelgeving, spoort in een interview met de zakenkrant Financial Times banken en beurshuizen aan zich verder voor te bereiden op een 'harde brexit'.

Europa stemde vorig jaar in met enkele tijdelijke noodmaatregelen die zouden moeten verhinderen dat het financiële systeem stilvalt als het VK zonder voorafgaand akkoord uit de Europese Unie stapt. Voor hun dagelijkse werking doen banken en beurshuizen een beroep op tal van financiële producten die worden uitgegeven door instellingen in de Londense City.

Chaos

Als het eind oktober tot een no-dealbrexit komt, dreigen de Europese banken geen toegang meer te krijgen tot die producten. Om chaos te vermijden besliste Europa dat financiële instellingen sowieso tot eind maart 2020 toegang krijgen tot die producten. 

Dombrovskis laat nu verstaan dat banken er niet op moeten rekenen dat die deadline verlengd wordt. Ze moeten zich dus volop voorbereiden op een scenario waarbij ze geen directe toegang meer hebben tot de Britse derivatenmarkt en op zoek gaan naar alternatieven.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud