Banken riskeren 6,5 miljard met bazooka

Minister van Financiën Alexander De Croo, Febelfin-voorzitter Johan Thijs en Nationale Bank-gouverneur Pierre Wunsch stelden afgelopen zondag een nieuw noodplan voor om bedrijven te ondersteunen die slachtoffer dreigen te worden van de coronacrisis. ©Photo News

In een worstcasescenario riskeren de Belgische banken 6,5 miljard euro te verliezen aan het noodplan van 50 miljard euro dat werd uitgewerkt met de overheid en de Nationale Bank. Al kunnen de verliezen uiteindelijk veel hoger liggen als de banken ook fors moeten afschrijven op de leningen die ze al hebben uitstaan.

Het noodplan van minister van Financiën Alexander De Croo, Nationale Bank-gouverneur Pierre Wunsch en de topman van de bankenkoepel Febelfin Johan Thijs bestaat uit twee luiken. Het eerste schrijft voor dat kmo's, zelfstandigen en hypotheeknemers die betaalproblemen ondervinden door de coronacrisis tot 30 september kosteloos betalingsuitstel krijgen. 

Waarborgregeling

Daarnaast is er een waarborgregeling van 50 miljard euro voor nieuwe kredieten die banken verstrekken aan bedrijven die dreigen te bezwijken aan de coronacrisis, maar die in normale tijden levensvatbaar zouden zijn. Daarbij torsen de banken een flink deel van de risico’s. Verliezen tot 3 procent op die nieuwe kredieten zijn volledig voor hen, verliezen tussen 3 en 5 procent worden voor de helft door de overheid gedragen. De verliezen boven de 5 procent zal de overheid voor 80 procent voor haar rekening nemen.

Worstcasescenario

Op dat tweede luik riskeren de banken in een worstcasescenario een verlies van 6,5 miljard euro. Dat komt boven op het groeiende aantal afschrijvingen dat ze ongetwijfeld zullen moeten boeken op de leningen die ze vandaag al hebben uitstaan bij bedrijven en particulieren. Bij de Belgische banken staat vandaag 179 miljard euro aan hypotheken en 127 miljard euro aan bedrijfskredieten uit. Hoeveel de verliezen daarop kunnen bedragen, valt vandaag nauwelijks in te schatten.

Veel details over de overheidsgarantie van 50 miljard zijn er nog niet. Febelfin-voorzitter Johan Thijs merkte wel al op dat een enkele onderneming hooguit zal kunnen onderhandelen over een krediet of kredietlijn van 50 miljoen euro. Is er meer nodig, dan moet ook de overheid mee om de tafel. Verdere modaliteiten van het plan worden in de loop van de komende uren en dagen uitgewerkt, viel maandag bij Febelfin te horen. Het is de bedoeling dat alles tegen 27 maart 'up and running' is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud