Banken slikken boete voor valutaschandaal

©EPA

Toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben een schikking bereikt met vijf internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De financiële instellingen moeten stevig in de buidel tasten.

In totaal leggen de banken 3,3 miljard dollar (2,6 miljard euro) op tafel. Het Zwitserse UBS  betaalt met bijna 800 miljoen dollar, of zo'n 640 miljoen euro, het meest. Citigroup  schikte voor 668 miljoen dollar en JPMorgan Chase voor 662 miljoen dollar. Royal Bank of Scotland (RBS)  en HSBC  betalen respectievelijk 634 en 618 miljoen dollar. De schikking hing al enkele dagen in de lucht, maar is nu officieel.

De banken wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt. Valutahandelaars van de betrokken banken leverden zeker tot oktober 2013 hand- en spandiensten aan elkaar door niet helemaal correct te rapporteren over de valutatransacties van hun bank. Dat had minieme wijzigingen van sommige wisselkoersen tot gevolg, die echter niet verwaarloosbaar zijn bij grote bedragen. De traders zouden de afspraken gemaakt hebben in online chatrooms onder veelzeggende schuilnamen als de 'spelers', de 'drie musketiers' of 'one team, one dream'. Ze gebruikten ook codenamen om gevoelige klanteninformatie met elkaar te delen.

De Britse bank Barclays  kreeg vooralsnog geen boete, maar het onderzoek daar vordert, aldus de Britse toezichthouder FCA. Barclays concludeerde aan de hand van gesprekken met toezichthouders en overheden dat het beter is als er een 'algemeen gecoördineerde regeling' wordt toegepast. Het is daarom nog niet tot een akkoord gekomen. Marktanalisten begrijpen de houding van Barclays. Ze benadrukken dat ook andere verdachte banken zoals Credit Suisse, Goldman Sachs en Deutsche Bank nog worden vermist op de lijst met 'usual suspects'.

De Zwitserse toezichthouder legde UBS overigens ook op om minimaal 95 procent van zijn wereldwijde valutatransacties te automatiseren. Daarbij moeten bonussen voor valutahandelaars en handelaars in edele metalen voor 2 jaar worden beperkt tot maximaal 200 procent van hun basissalaris. Dat doet vermoeden dat bij UBS ook de handel in goud en zilver niet helemaal volgens het boekje verliep. Het gaat bij de Zwitserse bank om dezelfde divisie.

De manipulaties van wisselkoersen en mogelijk ook de goudprijs zijn geen alleenstaand fenomeen. Eerder lag de sector ook al onder vuur door misstanden bij de vaststelling van rentetarieven zoals Libor, die richtinggevend zijn voor het hele interbancaire geldverkeer.

Het schandaal deint ook uit naar sommige toezichthouders zelf. The Bank of England stuurt zijn hoofd valutahandel de laan uit omdat hij niet aan de alarmbel trok. De ervaren toezichthouder was op de hoogte van de gesprekken tussen de valutahandelaars, maar vond de marktpraktijk niet bezwarend genoeg om ermee naar zijn oversten te trekken. Nochtans konden de geheime afspraken nadelig zijn voor andere partijen, besluit een rapport van The Bank of England. De vergoelijking komt volgens de centrale bank daarom neer op 'een ernstige beoordelingsfout waarbij de interne procedures van de Bank niet gerespecteerd werden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud