Advertentie

Banken verdacht van derivatengesjoemel

©Bloomberg

Er is mogelijk sprake van een nieuw schandaal rond marktmanipulatie door internationale banken. De Duitse toezichthouder op het bankwezen Bafin onderzoekt of Duitse banken betrokken zijn bij de manipulatie van een belangrijk tarief voor de handel in afgeleide producten.

De Amerikaanse autoriteiten zouden bewijzen hebben gevonden dat banken hebben gesjoemeld met het tarief, dat bekendstaat als ISDAfix. Daardoor konden de banken miljoenenwinsten behalen ten koste van hun klanten. Het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten zou zich richten op 15 banken, waaronder Deutsche Bank. Bafin liet op navraag van de krant Süddeutsche Zeitung weten de zaak te onderzoeken, maar gaf verder geen details over het onderzoek.

De zaak rond het mogelijke gesjoemel met het tarief bij de handel in derivaten doet sterk denken aan de fraude met het internationale rentetarief Libor. Vanwege die zaak hebben banken als Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland schikkingen betaald van in totaal 2,6 miljard dollar. De betrokkenheid van andere banken bij het Libor-schandaal wordt nog onderzocht.

Het ISDAfix-tarief wordt gebruikt bij de vaststelling van prijzen bij gecompliceerde beleggingsproducten. Het tarief is belangrijk voor pensioenfondsen die risico's willen afdekken en voor bedrijven die zich bezighouden van obligatiederivaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud