Banken werken samen om kostprijs geldautomaten te drukken

Argenta, de laatste tijd geregeld het slachtoffer van plofkraken, is betrokken bij de alliantie voor geldautomaten. ©BELGA

Crelan, AXA Bank, Argenta, VDK en Bpost richten een joint venture op om samen te werken rond geldautomaten. Met als doel onder meer te kunnen besparen.

Medio vorig jaar meldde De Tijd dat een aantal kleine en middelgrote banken in ons land onderzochten of en hoe ze kunnen samenwerken rond geldautomaten. Nu is de kogel door de kerk: vijf banken slaan de handen in elkaar in een joint venture met de naam Jofico, leert een akte in het Belgisch Staatsblad. Jofico staat voor Joint Financial Company en werd een week geleden opgericht. De vijf bevestigen dinsdag in een persbericht de informatie.

De vijf banken zijn Crelan, AXA Bank (dat zal worden overgenomen door Crelan), Argenta, VDK en Bpost Bank, waarvoor Bpost als alliantiepartner optreedt. Ze worden elk voor 20 procent aandeelhouder van Jofico. Beobank is er niet bij. Dat is minder evident omdat de geldautomaten van Beobank aan de systemen van de Franse aandeelhouder Crédit Mutuel hangen.

Derde partij

De coöperatieve vennootschap Jofico, die een startkapitaal krijgt van 450.000 euro, heeft als voornaamste doel met de vijf banken ‘dienstverleningsovereenkomsten te sluiten inzake de installatie, de werking en het onderhoud van hun geldautomaten’, aldus de oprichtingsakte. Daarbij is sprake van overeenkomsten ‘met een of meer derde partijen’.

‘Door de samenbundeling van krachten (…) wordt op die manier gepoogd om de aandeelhouders toe te laten om hun geldautomaten tegen financieel gunstigere omstandigheden uit te baten, dan wel een hoger niveau van dienstverlening te garanderen (…)’, vervolgt de tekst.

In het persbericht melden de banken dat ze niet langer hun eigen geldautomaten zullen bezitten: ze brengen hun toestellen in de alliantie in en zullen samen een servicecontract afsluiten met een derde partij voor het gebruik en het onderhoud ervan. Ze blijven wel hun eigen commerciële strategie en identiteit behouden. Ze hebben het daarbij over het scenario van 'ATM as a service'.

'De vijf treffen de nodige voorbereidingen om vanaf midden 2020 het netwerk van bankautomaten als een gezamenlijke dienst te introduceren. In eerste instantie zal de klant hier weinig van merken: zo zal het merendeel van de bestaande toestellen behouden blijven, maar wel nieuwe software krijgen', aldus het persbericht.

54 cent per transactie

Vorig jaar bleek al uit een studie van consultant Monitor Deloitte dat het aanhoudende gebruik van cash de banken veel geld kost. In 2016 betaalden 11 Belgische banken samen 161 miljoen euro om hun park van bijna 8.800 geldautomaten te laten draaien. Dat is 54 eurocent per transactie.

Het aantal automaten is intussen mogelijk gedaald door de afname van het aantal bankkantoren, al zijn er banken zoals KBC die vestigingen omvormen tot automatenkantoren. Maar onder meer door de recente golf van plofkraken lopen de kosten op. Daarbij komt dat veel toestellen flink verouderd zijn en moeten worden vervangen door nieuwere en veiligere apparaten, wat een extra factuur betekent voor een sector waarvan de winstgevendheid onder druk staat.

De banken zeggen dat de kostprijs van het cashbeheer stijgt omdat het gebruik van geldautomaten afneemt.

Grootbanken

Eerder dit najaar bleek dat de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING) een gelijkaardig project bekijken. Ze bleven tevoren, vooral door verzet van KBC, langs de zijlijn staan bij de gesprekken van de kleinere spelers. Onder meer door de evolutie in het geldverkeer en de regels tegen witwassen zijn ze echter van gedacht veranderd.

Mogelijk komt het later tot één sectoralliantie, eventueel onder de vlag van bankenkoepel Febelfin, maar tot nader order lijken de twee groepen een apart traject te volgen. In het buitenland bestaat er hier en daar al samenwerking, zoals in Nederland met de Geldmaat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud