Advertentie

Banken willen meer betalen voor redding Espírito Santo

©AFP

De Portugese banken hebben voorgesteld zelf meer bij te dragen aan de redding van Banco Espírito Santo (BES) zodat de staat minder geld moet pompen in Novo Banco, de gezonde 'erfgenaam' van de instelling.

De Portugese overheid en de Portugese centrale bank werkten afgelopen weekend een plan uit om Banco Espírito Santo van de ondergang te redden. De 144 jaar oude bank was in de problemen gekomen door onfrisse praktijken bij zijn belangrijkste aandeelhouder, het zakenimperium van de aristocratische familie Espírito Santo.

De staat en de centrale bank beslisten de probleembank in twee te splitsen. De toxische activa bleven achter in de BES. De aandeelhouders en de houders van achtergestelde schuld slikken het verlies.

Novo Banco

De rendabele activa, de deposito's, het kantorennet en het personeel verhuisden naar een nieuwe instelling, Novo Banco. Die kreeg meteen een kapitaalinjectie van 4,9 miljard euro.

Novo Banco krijgt dat geld via het Portugese afwikkelingsfonds voor de banken. Dat is een orgaan dat in 2012 boven de doopvont gehouden werd en waarin banken actief in Portugal op geregelde tijdstippen een bijdrage storten.

Omdat het fonds nog niet zolang bestaat, zat er niet voldoende geld in om volledig in te staan voor de herkapitalisering van Novo Banco. Daarom besliste de Portugese staat om enkele ongebruikte miljarden uit het internationale reddingsplan van mei 2011 door te storen naar de BES.

'Het gaat om een bedrag van 4,4 miljard euro', maakte de voorzitter van de Portugese centrale bank, Carlos Costa, zondagnacht bekend op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Voor de overige 500 miljoen euro zouden de banken actief in Portugal zorgen.

Banken

Maar die banken stellen nu voor de bijdrage van de staat aan de redding van Espírito Santo te verminderen. Zelf willen zij meer bijdragen. 'We stellen voor de bijdrage van de staat te verminderen tot 3,9 miljard euro', klinkt het. 'We zullen het verschil zelf bijpassen.'

Door zelf extra geld uit te trekken voor de redding van de BES hopen de banken omstandigheden te creëren waarin het mogelijk is de nieuwe bank sneller weer te verkopen aan een privépartner en haar naar de beurs te brengen. 'Des te sneller de verkoop afgerond is, des te sneller kan het afwikkelingsfonds zijn fondsen recupereren', luidt de redenering.

Staatsschuld

Het afwikkelingsfonds zal dan op haar beurt de Portugese staat terugbetalen. De tussenkomst van de staat in de redding van de BES zou de staatsschuld niet mogen opdrijven.

De overheid put immers uit een schijf van 12 miljard euro die ze van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds kreeg in het kader van het internationale reddingsplan van 78 miljard euro. Het effect op de schuld is dus al verwerkt in de overheidsfinanciën.

Die 12 miljard euro was precies voorbehouden om eventuele problemen bij banken op te lossen. Van die 12 miljard gebruikte Portugal de voorbije jaren 5,6 miljard euro om vier banken van de ondergang te redden.

De Portugese regering had dus nog 6,4 miljard euro opzij staan om nieuwe incidenten bij financiële instellingen op te vangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud