Bankenbestormer N26 op de vingers getikt voor witwassen

CEO Valentin Stalf, een van de twee oprichters van N26 Bank. ©BELGAIMAGE

De Duitse mobiele bank die meer dan 100.000 Belgische klanten telt moet van de Duitse toezichthouder beter zijn best doen in de strijd tegen witwassen en terreurfinanciering. Een speciale commissaris moet de vorderingen in het oog houden.

Met meer dan 7 miljoen klanten amper zes jaar na de oprichting is N26 een van de meest geciteerde succesverhalen in de fintechsector. De hippe mobiele bank die opgericht werd door 2 Oostenrijkers in Berlijn maakt het mogelijk om via de website of een app zeer snel een goede digitale bankrekening met betaalkaart te openen. N26 heeft naar eigen zeggen al een tijd de kaap van de 100.000 klanten in ons land overschreden en mikt dit jaar op een verdubbeling naar 200.000.

Maar de Duitse toezichthouder Bafin trekt nu aan de noodrem. N26 Bank wordt aangemaand om interne controles aan te scherpen en meer te doen om witwassen en terreurfinanciering via rekeningen van klanten te voorkomen. Een speciale commissaris wordt aangesteld om de voortgang bij N26 op te volgen. Twee jaar geleden werd N26 al een bolwassing omdat er te gemakkelijk rekening konden geopend met valse identiteitsgegevens.

N26 moet interne controles aanscherpen en meer doen om witwassen en terreurfinanciering via rekeningen van klanten te voorkomen.

Net als klassieke banken moeten internetbanken steeds meer detective en politie-agent spelen om de identiteit en de oorsprong van het vermogen van klanten te checken. Ze moeten ook onfrisse praktijken van klanten opsporen, blokkeren en melden aan de toezichthouders.

In heel Europa werden al heel wat instellingen op de vingers getikt omdat ze die rol van poortwachter niet voldoende nauwgezet hebben gespeeld. In het buitenland waren er ook al grote boetes of schikkingen voor ING (775 miljoen euro) en ABN AMRO (480 miljoen euro).

Phishing

Helemaal uit de lucht komt de actie bij N26 niet vallen. Vijf jaar geleden al moest het bedrijf tal van klanten de deur wijzen omdat ze te veel cash afhaalden, een mogelijk signaal dat van witwassen. In politiekringen in ons land werd ook naar N26 gewezen als een route die recent vaak wordt gebruikt door bendes die actief zijn in phishing.

In een reactie zegt N26 dat het in het verleden al zwaar heeft geïnvesteerd in de preventie van witwassen, maar tegelijk erkent het bedrijf dat het meer moet doen omdat er een toename van fraude met e-commerce vastgesteld. N26 wil transacties beter gaan monitoren om fraude en witwassen te detecteren en klanten beter identificeren.

Met de tweede publiekelijke waarschuwing wil Bafin dezer dagen wat meer zijn tanden als waakhond laten zien. De financiële regulator sloeg een modderfiguur omdat het de fraude bij de indertijd ook opgehemelde betaalgigant Wirecard niet opmerkte en het bedrijf zelfs verdedigde tegen critici. Pijnlijk detail: N26 deed in zijn begindagen beroep deed op het WireCard-platform, maar gebruikt de jongste jaren een eigen banklicentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud