Bankia krijgt 4,5 miljard aan steun in staatspapier

Het noodfonds gecreëerd voor de met financiële problemen kampende Spaanse banken (Frob) gaat staatspapier, geen cash, in Bankia pompen. Maandag was al bekendgemaakt dat het fonds Bankia, de bank die onlangs volledig in handen van de staat is overgegaan, in eerste instantie met 4,5 miljard euro zal ondersteunen.

Bankia maakte vorige vrijdag bekend dat het tijdens de eerste zes maanden van het jaar een nettoverlies geleden had van 4,45 miljard euro. Bankia moest ook toegeven te lijden onder een vertrouwenscrisis. In de periode januari-juni haalden de Spanjaarden immers voor 7 miljard euro aan spaargeld weg bij de groep.

De verzameling spaarkassen zit sinds mei in de hoek waar de klappen vallen. Toen klopte de groep bij de overheid in Madrid aan met het verzoek haar een reddingsboei toe te gooien. Bankia rekende uit 19 miljard euro nodig te hebben om het hoofd boven water te houden.

De problemen bij Bankia waren de voorbode voor nog meer slecht nieuws uit de Spaanse banksector. Uiteindelijk werd de situatie zo uitzichtloos dat de Spaanse regering steun vroeg aan de Europese collega's.

Die zetten op 20 juli hun handtekening onder een lening van 100 miljard euro voor de Spaanse financiële sector. 

Bankia maakte vrijdag nabeurs immers bekend dat het tijdens de eerste zes maanden van het jaar een nettoverlies geleden had van 4,45 miljard euro. In dezelfde periode van 2011 kon de groep nog uitpakken met een nettowinst van 205 miljoen euro.

Bankia moest ook toegeven te lijden onder een vertrouwenscrisis. In de periode januari-juni haalden de Spanjaarden immers voor 7 miljard euro aan spaargeld weg bij de groep.

Klappen

De verzameling spaarkassen zit sinds mei in de hoek waar de klappen vallen. Toen moest Bankia opbiechten in erg slechte papieren te zitten en klopte de groep bij de overheid in Madrid aan met het verzoek haar een reddingsboei toe te gooien. Bankia rekende uit 19 miljard euro nodig te hebben om het hoofd boven water te houden.

De problemen bij Bankia waren de voorbode voor nog meer slecht nieuws uit de Spaanse banksector. Uiteindelijk werd de situatie zo uitzichtloos dat de Spaanse regering steun vroeg aan de Europese collega's.

Lening

Die zetten op 20 juli hun handtekening onder een lening van 100 miljard euro voor de Spaanse financiële sector. Eind juli maakten de ministers van Financiën van de eurozone een eerste schijf van 30 miljard euro vrij. Zodra de autoriteiten in Madrid om dringende redenen om dat geld vragen, kan het bedrag naar Spanje vloeien.

Maar die stap wil de regering van premier Mariano Rajoy nog niet doen. Ze wil een doorlichting van de banksector door vijf auditbureaus afwachten. De resultaten van dat onderzoek moeten in de tweede helft van september bekend zijn.

Daarom pompt Madrid nu zelf geld in Bankia. De Spaanse zakenkrant Cinco Días vernam in financiële kringen dat Bankia per direct 4 tot 5 miljard euro krijgt uit het bankennoodfonds FROB. Met die demarche wil de conservatieve regering voorkomen dat nog meer spaarders weglopen bij de beursgenoteerde groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud