Advertentie
analyse

Bankieren met je lichaam

Handpalmherkenning geeft toegang tot bitcoin-automaat ©REUTERS

Betalen met je vinger, je oog en misschien zelfs je hart. Financiële spelers kondigen het ene biometrische experiment na het andere aan. Dat moet bankieren handiger en sneller maken. Lang niet alles staat op punt. Maar zodra de veiligheidskwesties van de baan zijn, worden pincodes en paswoorden overbodig.

VINGERAFDRUK

MasterCard  lanceert samen met het Noorse biometriebedrijf Zwipe een kredietkaart waarbij de viercijferige pincode wordt vervangen door een vingerafdruk. De kaart heeft een ingebouwde vingerafdruklezer ter grootte van een chip. De klant hoeft alleen maar zijn vinger op die sensor te drukken en daarna de kaart boven de betaalterminal te houden om contactloos te betalen.

Bankieren met je vingerafdruk aan een ATM. ©Associated Press

Het is de bedoeling de snelheid van de betaaltransacties te verhogen, wat handig is voor bijvoorbeeld cafés en broodjeszaken. Een test bij een Noorse spaarbank was volgens de initiatiefnemers succesvol. De vingerafdrukgegevens worden alleen op de betaalkaart bewaard en niet in databanken, verzekert MasterCard.

 

ADERLIJNEN

De Britse bank Barclays  introduceerde vorige maand vingerherkenning voor het inloggen in internetbankieren.De klanten krijgen een biometrische lezer die de aderlijnen in hun vinger herkent. De vingeraderlezer is ontwikkeld door het Japanse Hitachi. Landgenoot Fujitsu brengt dan weer een handpalmlezer op de markt. Die sensoren worden onder meer ingebouwd in de wisselautomaten voor de virtuele munt Robocoin.

Het grote beveiligingsvoordeel van aderherkenning is dat de gegevens in het lichaam zitten en dus moeilijker te vervalsen zijn. Het betaaltechnologiebedrijf Worldline is er volop mee aan het experimenteren. ‘Het aderschema van een handpalm blijkt uniek te zijn, zoals een vingerafdruk of een iris’, zegt gedelegeerd bestuurder Gilles Grapinet. ‘Betalen met je hand kan interessant zijn voor volautomatische budgethotels aan de snelwegen. Gewoon je hand voor de deur houden en ze gaat open.’

SPRAAK

ING-klanten  in Nederland kunnen voortaan een betaalopdracht ingeven door te praten met hun smartphone. De bank introduceerde stembediening in zijn app voor mobiel bankieren, een Europese primeur. De klant heeft daardoor geen touchscreen meer nodig en kan zonder handen bankieren, door te communiceren met de virtuele assistente Inge.

Volgens de Canadese start-up Bionym zijn niet alleen onze vingerafdruk en ons oog uniek, maar ook ons hartritme. Het ontwikkelde een armband die de gebruiker op basis van zijn hartslag herkent, via een ingebouwde elektrocardiogramsensor.

De gebruikte spraaktechnologie is ontwikkeld door het Amerikaanse Nuance, de erfopvolger van Lernout & Hauspie. Inloggen en autoriseren gebeurt voorlopig nog via de pincode, maar ING voert ook al een test uit waarbij dat met de stem gebeurt. De redenering is dat de stem zo uniek is dat je er via een algoritme een veilig gebruikersprofiel mee kan creëren. De technologie is voorlopig niet beschikbaar voor ING-klanten in België.

IRISSCAN

De Jordaanse Cairo Amman Bank vindt vingerherkenning maar niets en kiest al een tweetal jaar resoluut voor oogherkenning. De instelling zegt de eerste bank wereldwijd te zijn die irisidentificatie op grote schaal heeft uitgerold.

Nuance, spraaktechnologiebedrijf.

De klant moet zijn iris eerst laten scannen en registreren bij de bank. Daarna volstaat een snelle oogscan als authentificatie aan de geldautomaat of het loket. De transactiesnelheid aan de geldautomaat ligt met irisherkenning vier keer hoger dan met de klassieke pincode, stelt de bank.

HARTRITME

Volgens de Canadese start-up Bionym zijn niet alleen onze vingerafdruk en ons oog uniek, maar ook ons hartritme. Het ontwikkelde een armband die de gebruiker op basis van zijn hartslag herkent, via een ingebouwde elektrocardiogramsensor.

Bionym droomt ervan dat iedereen de armband zal gebruiken om mee te betalen, online in te loggen of zijn auto mee te openen. Het bedrijf maakte vorige maand bekend dat het 14 miljoen dollar (11,1 miljoen euro) ophaalt voor de productiefase. Onder de financiers is ook MasterCard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud