Advertentie
Advertentie

Bankrekening voor iedereen naar Belgisch voorbeeld

De mogelijkheid vlot een basisbankrekening te kunnen openen, kan voordelig zijn voor gepensioneerden die in Zuid-Europa gaan overwinteren. (foto HH) ©Marcel van den Bergh

Het Europees Parlement heeft zich donderdag achter een voorstel geschaard dat het makkelijker moet maken om een basisbankrekening te openen in het buitenland. Dat kan onder meer handig zijn voor studenten die in het buitenland verblijven, of overwinterende gepensioneerden. Ons land dient tot voorbeeld.

Volgens het voorstel moet een basisbankrekening beschikbaar zijn voor iedereen die wettelijk op het grondgebied van de Europese Unie verblijft. Banken kunnen mensen dat recht niet ontzeggen op grond van hun nationaliteit of hun woonplaats, zo vinden de parlementsleden. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden zouden banken nog kunnen weigeren om een rekening te openen.

Het voorstel betreft in eerste instantie Roemenië en Bulgarije, waar bijna de helft van de bevolking geen basisbankrekening heeft. Maar het zijn niet enkel de armsten die soms van een rekening verstoken blijven. Ook seizoensarbeiders, grensarbeiders en in het buitenland verblijvende studenten of gepensioneerden zouden hun voordeel kunnen doen met de nieuwe wetgeving.

België heeft volgens Europarlementslid Philippe De Backer (Open Vld) een voorbeeldfunctie. In ons land is sinds 2003 een wet van kracht die een elementaire betaaldienst garandeert voor elke consument. 'Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement volgen het Belgische voorbeeld', zegt De Backer.

De Europarlementsleden betogen voorts dat klanten meer transparante en eenvormige informatie over de tarieven van bankrekeningen moeten ontvangen. Dat moet hen in staat stellen de aanbiedingen van banken beter te vergelijken en desgevallend over te stappen naar een andere financiële instelling.

Het Europees Parlement moet over het voorstel nog onderhandelen met de lidstaten. Gehoopt wordt dat ze het dossier kunnen afronden voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud