Advertentie
Advertentie

Bankreuzen betalen miljardenboete voor koersmanipulatie

De Zwitserse bank UBS biechtte woensdagmorgen op een fikse boete te betalen om een eind te maken aan een schandaal rond wisselkoersmanipulatie. ©EPA

Twee Amerikaanse en drie Europese bankreuzen hoesten een miljardenboete op in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Met de maatregel willen ze een eind maken aan een schandaal rond wisselkoersmanipulatie.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten doen al langer onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen door de grootste banken ter wereld. Woensdagmiddag kondigden ze kort na de middag een akkoord aan..

Bij de deal zijn JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, UBS en RBS betrokken. De twee Amerikaanse en drie Europese banken hebben er mee ingestemd een gezamenlijke boete van 5,6 miljard te betalen om de zaak te sluiten.

Barclays

De Britse bank Barclays krijgt met 2,32 miljard dollar de zwaarste factuur voorgeschoteld. De Zwitserse bank UBS biechtte woensdagmorgen zelf al op een boete van 545 miljoen dollar te zullen ophoesten om een eind te maken aan het Amerikaans-Britse onderzoek naar wisselkoersmanipulatie.

UBS

'Van dat bedrag is 342 miljoen dollar bestemd voor de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank', maakte UBS bekend. In ruil voor de betaling van de boete ontsnapt de instelling aan een gerechtelijke vervolging.

'UBS betaalt ook nog een boete van 203 miljoen dollar in de Liborzaak', voegde de Zwitserse bank eraan toe. De instelling sloot eerder al een akkoord met de Amerikaanse justitie in dat schandaal. Dat draait rond manipulatie van de Liborrente, de belangrijkste rente die banken elkaar aanrekenen.

'Maar omdat we die deal schonden, volgt nu een nieuwe boete', bekende UBS. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal de bank de volgende drie jaar ook extra in de gaten houden.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse en Europese autoriteiten deals sluiten met financiële instellingen om manipulatieschandalen te regelen. In november vorig jaar bijvoorbeeld betaalden JPMorgan, Citigroup, RBS, UBS en HSBC al eens een boete van 4,25 miljard dollar. Maar ook banken als BNP Paribas, Société Générale en Deutsche Bank lopen in het vizier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud