'Bankreuzen moeten tot 1.100 miljard ophalen'

Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, is ook voorzitter van het Financial Stability Board. ©Bloomberg

's Werelds grootste banken zullen de komende zeven jaar mogelijk tot 1.100 miljard euro extra geld moeten ophalen als ze willen vermijden dat overheden hen ter hulp schieten in crisissituaties.

Dat heeft de Financial Stability Board (FSB), de internationale toezichthouder op de banksector, laten weten.

De Financial Stability Board zag het licht in 2009, in de nasleep van de financiële crisis waarbij meerdere grootbanken door de belastingbetaler moesten worden gered. Dat gebeurde omdat die bankreuzen als 'too big to fail' werden beschouwd: te groot om niet te worden gered, want dan zou het financiële systeem in gevaar komen.

De FSB is van mening dat die 'too big to fail' niet meer mag bestaan, want het kan banken ertoe aanzetten om te grote risico's te nemen. Ze weten immers toch dat de staat uiteindelijk paraat staat om hen te redden.

De FSB beschouwt momenteel nog dertig banken uit heel de wereld als 'too big too fail'. Maandag maakte de organisatie bekend hoe die banken er voor moeten zorgen dat ze dat op termijn niet meer zullen zijn.

In een technisch document legt de FSB precies uit hoeveel geld die financiële instellingen opzij moeten zetten om toekomstige schokken te kunnen opvangen. De banken moeten een zogenaamde 'verliescapaciteit' hebben die tegen 2022 gelijk moet zijn aan 18 procent van de risicogewogen activa. Concreet betekent dit dat de 30 'too big to fail'-banken die de FSB oplijstte, 457 miljard euro tot 1.100 miljard euro moeten ophalen om die doelstelling te halen. 

Tot nog toe haalden die financiële instellingen extra kapitaal vooral op door nieuwe aandelen uit te geven. Maar in de kapitaalcriteria die de FSB voorstelt, wordt ook rekening gehouden met andere financiële producten, zoals bijvoorbeeld schuldinstrumenten die in aandelen kunnen worden omgezet. 

Welke banken zijn 'too big to fail', volgens de FSB?

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud