Banksector krijgt zaterdag zijn 'iPhone-moment'

'Als je ze de toestemming geeft om rekeningen bij andere banken te consulteren, kan in enkele minuten de juiste informatie binnengehaald worden.' ©ANP

De banksector wordt zaterdag officieel opengegooid voor nieuwe spelers. In het open bankenlandschap kunnen start-ups, technologiebedrijven en retailers uw rekeninggegevens inkijken of betalingen doen vanop uw rekening.

De datum van 14 september is in de agenda van bankiers al lang rood omcirkeld. Morgen is de deadline voor de invoering van de nieuwe Europese betaalwet PSD2. De kans is groot dat u die bizarre term nog nooit hebt gehoord. ‘PSD2 is het best bewaarde geheim in de banksector, maar kan een copernicaanse revolutie ontketenen’, zegt Henri Dewaerheijd, country manager Belgium van Mastercard.

PSD2
PSD2

> De Europese richtlijn PSD2 (de tweede Payment Services Directive) over het openstellen van het bankenlandschap gaat morgen van start.

> Klanten kunnen hun bank verplichten hun rekening open te stellen voor andere banken om hun rekeninginformatie te checken en betaalopdrachten uit te voeren.

> Dat opent de deur naar nieuwe diensten, zoals het beheer van rekeningen bij verschillende banken in één app, budgetplanners en innovaties voor e-commerce.

Concreet moeten banken vanaf morgen de toegang tot de rekeningen openstellen voor andere spelers. Daar zijn twee voorwaarden aan verbonden: ze hebben een licentie van de Nationale Bank nodig én de consument moet er uitdrukkelijk zijn toestemming voor geven.

Waarom zou u iemand de sleutels van uw bankrekening toevertrouwen? ‘Europa heeft PSD2 ingevoerd om de consument een betere of goedkopere dienstverlening te geven. Er komt meer innovatie, meer competitie en meer keuze’, zegt Dewaerheijd, die met Mastercard een centrale rol wil spelen in het nieuwe open bankenlandschap.

Nieuwe wereld

Hij spreekt van het ‘iPhone-moment voor de banken’. ‘Met de iPhone ging een wereld open. Niemand had bij de lancering van de smartphone kunnen voorspellen welke apps er nu zijn. Dat geldt ook voor de nieuwe toepassingen die door PSD2 in een open bankenlandschap mogelijk zijn.’

Enkele zaken kunnen nu al. Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC bieden klanten de mogelijkheid rekeningen van andere banken te integreren in hun app. Wie zowel een rekening bij KBC als bij Belfius heeft, kan zijn toestemming geven om in de app van Belfius de rekening van KBC te consulteren en te gebruiken.

Banken moeten rekeninggegevens delen met andere partijen als de consument daar zijn toestemming voor geeft.

Hoewel er niet veel promotie voor werd gemaakt, worden die diensten wel gebruikt. ‘2.500 klanten hebben hun KBC-rekening geïntegreerd in de app of het internetbankieren van Belfius’, zegt Belfius-woordvoerster Ulrike Pommée. ‘Omgekeerd heeft KBC al 1.500 rekeningen van Belfius geïntegreerd.’

Beide banken zijn voorlopers in ons land en konden al ruim voor de deadline van 14 september gegevens uitwisselen via zogenaamde API’s, beveiligde digitale toegangspoorten. ‘Als die API’s bij de andere banken beschikbaar worden, kunnen we voor de klanten die dat wensen de dienst uitbreiden naar andere banken’, laat Belfius weten.

Geleidelijke invoering

Niet dat er zaterdag plots vijftig nieuwe apps zullen zijn. De invoering zal geleidelijk gebeuren, maar met enorm veel mogelijkheden, van vermogensbeheer tot e-commerce. Technologiegroepen als Google hebben in sommige Europese landen al licenties aangevraagd, maar de precieze plannen zijn nog niet duidelijk. De Belgische techondernemer Davy Kestens (Sparkcentral) timmert met Spencer aan een app voor budgetbeheer.

‘Ook een hypothecair krediet aanvragen zal in de toekomst veel sneller kunnen’, verwacht Dewaerheijd. ‘Nu moet je een nieuwe bank veel informatie bezorgen als je er een krediet wil aanvragen. Als je ze de toestemming geeft om rekeningen bij andere banken te consulteren, kan in enkele minuten de juiste informatie binnengehaald worden.’

Het is nog niet duidelijk of alle banken de deadline van 14 september halen. Het is ook gissen of en hoe de Nationale Bank banken zal sanctioneren als ze niet klaar zijn. De Nationale Bank heeft al wat uitstel gegeven voor een andere PSD2-maatregel die bedrijven verplicht betaaltransacties beter te beveiligen.

Achter de schermen woedt ook nog een grote discussie over de standaarden voor het mogelijk maken van een open bankenlandschap. Sommige banken, zoals BNP Paribas Fortis, gebruiken andere technieken dan API’s. Belfius verzet zich daartegen en wil enkel samenwerken met partijen die API’s gebruiken omdat dat veiliger zou zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud