Advertentie

Banksector vraagt hulp overheid voor jobcreatie

Michel Vermaercke, de gedelegeerd bestuurder van de bankenkoepel Febelfin. ©Dries Luyten

De bankenkoepel Febelfin vraagt overheidshulp voor de creatie van financiëletechnologiejobs. De steun aan de farmasector geldt daarvoor als model.

De bankenfederatie Febelfin wil van België een kenniscentrum voor financiële innovatie maken. Ze rekent daarvoor op de steun van de volgende federale regering. Volgens de bankenkoepel is de voedingsbodem voor financiëletechnologiejobs aanwezig, dankzij een al 40 jaar oude technologische traditie in ons land.

‘De overheid heeft de voorbije jaren gefocust op regelgeving voor de banksector. Dat kader is er nu. De volgende vraag is: hoe kunnen we een positieve dynamiek in gang zetten en jobs creëren?’, zegt Michel Vermaerke, de gedelegeerd bestuurder van Febelfin.

Advertentie

Hoe de steun concreet georganiseerd moet worden, laat de bankenkoepel open. De steunmaatregelen aan de farmasector kunnen als blauwdruk dienen. De steun kan de vorm aannemen van de fiscale aftrekbaarheid van patenteninkomsten in het domein van de financiële technologie. Een andere optie is om voor ontwikkelaars van financiële innovaties lagere sociale lasten of een korting op de bedrijfsvoorheffing in te voeren.

Uit een enquête door de consultant EY bleek vorige week dat acht grote Belgische banken het komende halfjaar een personeelsdaling verwachten. Bij drie ervan zal het gaan om een ‘significante’ inkrimping. Sinds 2006 verdwenen in ons land al ruim 11.000 bankjobs.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Joe Biden tijdens een speech woensdagavond, geflankeerd door vicepresidente Kamala Harris en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
Zowel Biden als Trump steekt pluim op zijn hoed over vredesakkoord in Gaza
Na wekenlange onderhandelingen is zowel Israël als Hamas bereid een vredesakkoord te sluiten. In ruil voor een gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza zal Hamas tientallen gijzelaars vrijlaten. De Amerikaanse president Joe Biden noemt het akkoord historisch, maar ook zijn opvolger Donald Trump klopt zich op de borst.
Gesponsorde inhoud