Advertentie
Advertentie

Barclays schrapt 19.000 banen

Een bankkantoor van Barclays in Londen. ©EPA

De Britse bank Barclays zet fors het mes in haar personeelsbestand. De komende drie jaar verdwijnen er 19.000 banen of zowat één job op de zeven. Onder meer de eens bejubelde zakenbankdivisie wordt fors ingekrompen. Barclays gaat ook een bad bank oprichten.

In februari meldde Barclays al dat dit jaar doorheen de gehele organisatie 10.000 tot 12.000 banen zouden verdwijnen. Dat worden er nu 14.000, maakte de groep donderdag bekend. Van die 14.000 sneuvelen er 2.000 in de zakenbankpoot en de komende twee jaar gaan er in die afdeling nog eens 5.000 banen voor de bijl. Samen 19.000 dus.

Barclays meldde verder dat bezittingen ter waarde van zo'n 90 miljard pond die nu op de balans van de zakenbank staan, zullen worden ondergebracht in een apart onderdeel met als doel ze op termijn af te stoten. Daardoor moet het gewicht dat de zakenbank in de schaal legt afnemen. Nu is dat onderdeel goed voor de helft van de balans. Dat moet in 2016 zijn teruggebracht tot hoogstens 30 procent.

Daarmee geeft Barclays de plannen op om mee te kunnen met de grote jongens op Wall Street, een ambitie die vooral gekoesterd werd onder de vorige topman Bob Diamond.

Bezittingen die niet langer tot de zakelijke kernactiviteiten worden gerekend, zijn bijvoorbeeld delen van de obligatie-, valuta- en grondstoffenportefeuilles. Ook sommige beleggingen in opkomende markten worden afgebouwd. Daarnaast wordt in de nieuw op te zetten bad bank 25 miljard pond aan bezittingen ondergebracht van andere onderdelen.

Van de in totaal 115 miljard pond aan bezittingen die Barclays apart zet, wil de bank eind 2016 nog maximaal 50 miljard pond op de balans hebben staan. Het rendement op het eigen vermogen moet omhoog naar minstens 12 procent. De niet-kernbezittingen drukten volgens het financiële concern vorig jaar die belangrijke graadmeter van de financiële prestaties met 6 procentpunt. Dat moet worden teruggebracht naar 3 procent.

Volgens de nieuwe topman Antony Jenkins maakt de nieuwe strategie Barclays kleiner, sterker en evenwichtiger. De resultaten zullen daardoor beter en voorspelbaarder worden, stelde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud