Belfius betaalt overheid interim-dividend van 100 miljoen euro

Belfius keerde al 1 miljard euro aan dividenden uit aan de Belgische overheid. ©BELGA

De staatsbank zag haar nettowinst in de eerste jaarhelft met 9 procent slinken, maar ziet ruimte genoeg om de overheid al een interim-dividend van 100 miljoen euro uit te keren.

Daarmee heeft de overheid nu al meer dan 1 miljard euro aan dividenden ontvangen sinds ze na de implosie van Dexia in 2011 de controle nam over de Belgische bankactiviteiten. België legde 4 miljard euro op tafel voor wat later Belfius zou worden, en ziet daar nu dus al een vierde van terugvloeien. 

Nooit eerder werden in een jaarhelft zoveel langetermijnfinancieringen aan de Belgische economie verleend.
Marc Raisière
CEO Belfius

Een extra begrotingsmeevaller is Belfius' interim-dividend evenwel niet. Bij de berekeningen van het begrotingstekort - dat 4 miljard euro groter was dan verwacht en dit jaar uitkomt op zo'n 7 miljard - hield het monitoringcomité al rekening met een interim-dividend van 100 miljoen euro.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden – de rente blijft onder druk en de escalerende handelsoorlog jaagt beleggers de stuipen op het lijf – heeft Belfius naar eigen zeggen een sterke eerste jaarhelft achter de rug. De bank zag haar nettowinst weliswaar met 9 procent zakken naar 304 miljoen euro.

Meer onderliggende winst

Die terugval komt door een aantal eenmalige elementen vorig jaar, legt CEO Marc Raisière uit op een persconferentie. Belfius boekte toen een meerwaarde op de verkoop van zijn portefeuille Italiaanse staatsobligaties en de verkoop van zijn belang in de luchthaven van Luik. Als die uitzonderlijke elementen er worden uitgefilterd, komt de winst uit op 414 miljoen euro, 1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Belfius zag de opbrengsten met 1,6 procent toenemen tot 1,16 miljard euro. Raisière verwijst naar sterke commerciële inspanningen. 'Nooit eerder werden in een jaarhelft zoveel langetermijnfinancieringen aan de Belgische economie verleend en werd zo'n hoge organische groei in sparen en beleggen gerealiseerd.'

De netto-renteopbrengsten en de commissie-inkomsten gingen met 1 procent omhoog, maar bij de verzekeringen was er een achteruitgang van 9 procent.

De kosten stegen met 3 procent. 'Ze blijven redelijk stabiel. We doen inspanningen om ze onder controle te houden' zegt financieel directeur Johan Vankelecom. 'Onze cost-income ratio (de verhouding tussen de kosten en de inkomsten, red.) is de beste van de grote spelers in België.'

Ambitie 2025

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden door de lage rente en internationale handels- en politieke conflicten rekent Raisière dat de winst dit jaar hoger zal uitkomen. Voor de komende jaren geeft hij eind oktober meer toelichting, bij de voorstelling van een nieuw langetermijnplan 'Ambitie 2025'.

We zijn niet geïnteresseerd in kleine overnames. Daarom hebben we niet naar AXA Bank gekeken.
Marc Raisière
CEO Belfius

Belfius kijkt naar overnames om bepaalde divisies te versterken en heeft daarvoor de financiële ruimte. 'We zijn niet geïnteresseerd in kleine overnames. Daarom hebben we niet naar AXA Bank gekeken', zegt Raisière. 

Waar is Belfius dan wel in geïnteresseerd? Verzekeringen en vermogensbeheer. 'Maar de dossiers die in verzekeringen op de markt kwamen waren niet interessant voor ons, want dat waren netwerken van makelaars', zegt Dirk Vanderschrick, de CEO van Belfius Insurance. Onlangs werden Generali Belgium en Fidea verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud