Advertentie

Belfius: Geen beursgang zonder Europees fiat Arco

©Photo News

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden wil Belfius naar de beurs, besliste de raad van bestuur gisteravond. Met een belangrijke voorwaarde: de federale regering moet eerst groen licht van Europa krijgen voor de Arco-regeling.

De raad van bestuur van Belfius boog zich gisteren over de beursgang, die gepland is eind oktober. De regering moet daarvoor nog het licht op groen zetten. Maar de staatsbank adviseert alvast om de beursgang te laten doorgaan, ondanks de wispelturige markten. De bestuurders willen wel zekerheid over de afgesproken Arco-deal.

In de zomer raakte de regering-Michel het eens dat Belfius naar de beurs kan. Een deel van het geld zou gereserveerd worden voor de Arco-coöperanten. Voorts werd afgesproken de Arco-deal niet aan te melden bij Europa.

Onzekerheid

Die laatste afspraak kan volgens Belfius niet door de beugel. De Belfius-top vreest dat zoiets te veel onzekerheid creëert bij potentiële investeerders. Belfius moet voor die Arco-deal 50 miljoen euro op tafel leggen en een dividend van 400 miljoen euro uitkeren vlak voor de beursgang. Maar wat als Europa het geld achteraf terugeist van de coöperanten? Mogelijk met boetes erbovenop?

Om die onzekerheid weg te nemen, stelt de raad van bestuur voor de Arco-regeling pas te laten doorgaan zodra er groen licht van Europa is.

Als extra argument haalt de bank aan dat de Europese Centrale Bank over het muurtje meekijkt. Die kan ingrijpen als ze van oordeel is dat aan een beursgang te veel risico's verbonden zijn.

De bal ligt dus in het kamp van de regering. Zal ze rekening houden met het advies van Belfius? Doet ze dat niet, dan riskeert de regeling te worden afgeschoten. Net om die reden wil CD&V-vicepremier Kris Peeters liever niet vooraf langs Europa passeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud