Advertentie
Advertentie

Belfius hertekent directie grondig

Belfius voert een aantal wijzigingen door aan de top. Zo komt er een nieuwe afdeling Digital & Data. ©BELGA

De bank Belfius gooit haar directiecomité en de organisatie aan de top van het bedrijf helemaal om. Ze doet dat om beter te kunnen inspelen op de uitdagingen die op haar afkomen.

De Tijd ving enkele van de wijzigingen op bij diverse bronnen en de bank bevestigt de informatie. De veranderingen gaan in op 1 januari 2019. De wijzigingen hebben niet meteen iets te maken met de vorige week op zijn minst tijdelijk opgeborgen beursplannen.

Ze zijn integendeel mee ingegeven door het werk aan de top ter voorbereiding van Ambition 2023. Dat is geen nieuw strategisch plan, maar een strategische aanpak die voortbouwt op de al ontwikkelde langetermijnvisie. Daarom legt de bank nu al de basis voor haar nieuwe directieorganisatie die die strategische aanpak vorm moet geven. 

Een van de opvallendste wijzigingen aan de top is dat Dirk Vanderschrick, die nu als lid van het directiecomité de divisie retail & commercial banking leidt en tijdelijk de belangrijke verzekeringspoot van de groep aanstuurt, zich voltijds gaat toeleggen op Belfius Insurance als directievoorzitter. Vanderschrick geldt als een zwaargewicht aan de top van Belfius. Hij leidde enkele jaren geleden al mee de verzekeraar.

Zijn stoel bij retail & commercial banking wordt ingenomen door operationeel directeur Olivier Onclin. Hij geldt als een van de rijzende sterren bij Belfius. De naam Onclin klinkt als een klok bij het bedrijf: zijn vader Luc was rond de eeuwwisseling na een carrière bij het Gemeentekrediet CEO van de bank en de nummer twee van de groep Dexia, de gewezen moeder van Belfius.  

Inkrimping

Die wijziging leidt ertoe dat de functie van operationeel directeur wordt opgeheven. Daardoor zal het directiecomité van de bank vanaf begin volgend jaar maar vijf in plaats van zes leden meer tellen. Dat wil echter niet zeggen dat de bevoegdheden van de chief operational officer verdwijnen. Ze worden toegewezen aan andere leden van de directie.

Zo krijgen financieel direceur Johan Vankelecom (aankopen) en CEO Marc Raisière (gebouwenbeheer; samen met de directie hr) extra bevoegdheden. Raisière zal bovendien toezien op de afdeling innovation technology, gelet op de cruciale rol van die afdeling voor de vernieuwing van de informaticasystemen en de invoering van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie.

Onder leiding van chief digital officer Geert Van Mol wordt bovendien een nieuwe afdeling digital & data opgericht die eveneens zal vallen onder de verantwoordelijkheid van Raisière en zijn team. Die nieuwe afdeling krijgt onder meer de taak nieuwe businessactiviteiten buiten de traditionele financiële dienstverlening te ontwikkelen. 

Eerste vrouw

Nog een verandering is dat Eric Hermann, de risicodirecteur, wordt vervangen door Marianne Collin. Die benoeming is wel nog afhankelijk van de goedkeuring door de Europese Centrale Bank. Zij wordt de eerste vrouw in het directiecomité van Belfius. Voor de voorlopers van de bank is dat echter geen nieuwigheid: het Gemeentekrediet had al een vrouwelijke topmanager. Hermann wordt vanaf 1 januari risk counselor voor Belfius.

Collin (37) is nu adjunct-risicodirecteur bij de bank. De econome verkaste eind 2016 van de Nationale Bank naar Belfius. Bij de Nationale Bank was ze aan de slag op het departement prudentiële en financiële stabiliteit. Ze stond dicht bij de toenmalige gouverneur, wijlen Luc Coene, en werkte bij de toezichthouder mee op het Dexia-dossier. Collin was ook enkele jaren aan de slag op ministeriële kabinetten van liberale politici, onder wie Karel De Gucht en Guy Vanhengel.

Marianne Collin, de eerste vrouw die toetreedt tot het directiecomité van Belfius. ©Belfius

Daarmee houden de wijzigingen niet op. Om de samenwerking tussen de bank en de verzekeraar in de groep verder aan te zwengelen komt er een wekelijkse vergadering van een nieuw managementcomité, onder de naam 'group committee'. Daaraan neemt, naast de leden van het directiecomité van Belfius Bank, ook de voorzitter van het directiecomité van Belfius Insurance deel. Dat betekent dus dat Vanderschrick nauw betrokken zal blijven bij de leiding.

Adviserende rol

Bovendien zullen Raisière en Vankelecom vanaf 1 januari en na goedkeuring door de raad van bestuur van Belfius Insurance worden benoemd tot respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van die raad van bestuur. Hun positie wordt dus verder versterkt. Nu is Jos Clijsters nog voorzitter van de raad van bestuur van Belfius Insurance.

Ten slotte zullen gezien het belang van hun afdelingen de hoofden van data & digital, IT en hr als geassocieerde leden en in een adviserende rol worden uitgenodigd op het directiecomité van Belfius Bank en de vergaderingen van het nieuwe group committee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud