Advertentie

Belfius in verdenking gesteld voor woonkredieten aan criminelen

©Photo News

De bank Belfius is in verdenking gesteld door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise wegens de toekenning van hypothecaire leningen aan leden van een grote criminele organisatie.

Het federaal parket vervolgt een bende van woonwagenbewoners die zich specialiseerden in oplichtingen met voertuigen. 79 leden van die criminele organisatie moeten verschijnen voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ze worden verdacht van meer dan 500 feiten. In het dossier zijn tientallen onroerende goederen en voertuigen in beslag genomen.

In een nevendossier heeft de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise ook de bank Belfius in verdenking gesteld. Verschillende leden van de bende bleken investeringen in vastgoed te hebben gedaan. Velen waren daarvoor in Jemappes in de provincie Henegouwen langs geweest bij een agentschap van Crefius, dat verbonden is aan Belfius. Ze kregen er hypothecaire kredieten en konden zo hun geld witwassen.

De bank is in deze zelf het slachtoffer en heeft dat ook gemeld aan de strafrechtelijke instanties, de FSMA en de Nationale Bank van België.
Ulrike Pommée
Woordvoerster van Belfius

Al in juni vorig jaar raakte bekend dat er een huiszoeking had plaatsgevonden in het bewuste Crefius-filiaal in Jemappes. De zaakvoerster was al enkele maanden geleden in verdenking gesteld voor private corruptie. Ze zou zijn omgekocht om hypothecaire leningen toe te staan aan verschillende leden van de criminele organisatie terwijl die geen officiële inkomsten hadden.

Al gauw had Belfius zelf een klacht ingediend tegen de onafhankelijke zaakvoerster van het agentschap en had haar ontslagen. Maar volgens onze zusterkrant L'Echo meent de Brusselse onderzoeksrechter dat Belfius ook in de fout is gegaan. Omdat de bank het bewuste vastgoed - goed voor meer dan 1 miljoen euro - nog niet verkocht, ondanks vragen van het gerecht in die zin, en omdat de maandelijkse aflossingen van de kredieten blijven doorlopen. Op die manier geniet de bank nog van het crimineel geld, meent de onderzoeksrechter. De bank zou daarom in verdenking zijn gesteld van onder andere witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Het federaal parket wil niets bevestigen en geeft ook geen commentaar. Belfius-woordvoerster Ulrike Pommée reageert wel: 'Een onderzoeksrechter stuurde onlangs een brief naar Belfius, waarin de bank in beschuldiging wordt gesteld in het kader van een onderzoek naar fraude met bankkredieten. De bank is in deze zelf het slachtoffer en heeft dat ook gemeld aan de strafrechtelijke instanties, de FSMA en de Nationale Bank van België (NBB).'

'Omdat Belfius nog geen inzage heeft in het strafrechtelijk dossier en nog geen enkele verduidelijking heeft gekregen in verband met die inbeschuldigingstelling, wenst het geen verdere verklaringen af te leggen. Maar het betwist ook maar de minste inbreuk te hebben gepleegd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud