Belfius keert overheid beperkt dividend van 77 miljoen euro uit

Jos Clijsters, die dit jaar na 11 jaar afzwaait bij Belfius, kondigde een bescheiden dividend over 2020 uit. ©BELGA

Door de beperkingen die de toezichthouder de sector in coronatijden oplegt, keert de bank voorlopig een fors lager dividend uit over 2020. Al kan daar later dit jaar nog een extra schijf van 130 miljoen euro bijkomen als de Europese Centrale Bank dat toelaat.

Omdat Frankfurt wil dat de banken van de eurozone tijdens de coronacrisis hun cash opzijzetten om eventuele nieuwe schokken op te vangen, dringt de Europese Centrale Bank er bij de sector op aan bijzonder voorzichtig te zijn in zijn dividendbeleid. Er kan hooguit 15 procent van de nettowinst worden uitgekeerd als dividend, en bij Belfius komt dat overeen met 77 miljoen euro.

453 miljoen
provisie voor 'slechte' kredieten
Belfius zette vorig jaar 453 miljoen euro opzij om eventuele verliezen op niet of laattijdig terugbetaalde leningen op te kunnen vangen.

Daar kan later dit jaar nog meer bijkomen, zei voorzitter Jos Clijsters, die in april na ruim tien jaar afzwaait bij de bank. De overheid, de enige aandeelhouder van Belfius, kan een bijkomende schijf van 130 miljoen euro ontvangen als de Europese Centrale Bank zich soepeler opstelt ten opzichte van de banken.

'Beursgang komt vroeg of laat weer op tafel'

Tijdens een online persconferentie kreeg afscheidnemende voorzitter Jos Clijsters ook de vraag of hij de afgeblazen beursgang van de bank als een echec beschouwde in zijn carrière bij Belfius.

De staatsbank stoomde zich ruim twee jaar geleden klaar om naar de beurs te trekken, maar die operatie werd in extremis stopgezet. 'In de context van de huidige marktomstandigheden zijn we vandaag gelukkig dat dat toen niet is doorgegaan', zei Clijsters daarover. 'Al betekent dat geen afstel. Om te groeien heb je kapitaal nodig. Dat kan ofwel door minder kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders, of door de overheid die extra investeert. Maar je kan ook geld ophalen via andere financieringsbronnen, zoals de beurs. Op langere termijn komt een beursgang waarschijnlijk weer op tafel.'

Een beslissing daarover wordt pas eind september verwacht. In het beste geval kan er vanuit Belfius dus 207 miljoen euro naar de overheid gaan, wat nog altijd een vijfde lager is dan de 261 miljoen euro die de overheid in 2019 kreeg van Belfius.

Eerder deze maand bleek al dat de Belgische overheid als belangrijkste aandeelhouder ook al zicht had op een dividend van 106 miljoen euro van de Franse bankgroep BNP Paribas. De federale regering kan ook rekenen op dividendinkomsten van het clearingbedrijf Euroclear en van de verzekeraar Ethias. Alles samen zou dat zeker ruim 222 miljoen euro opleveren.

Voorzieningen wegen op de cijfers

Over heel 2020 boekte Belfius een nettowinst van 532 miljoen euro, een vijfde minder dan een jaar eerder. Die terugval is uiteraard volledig te wijten aan de coronacrisis. De bank zette 453 miljoen euro opzij om eventuele verliezen op niet of laattijdig terugbetaalde kredieten op te kunnen vangen. Een van de grote probleemdossiers waar Belfius vorig jaar mee te maken had, was het faillissement van de kledingketen FNG.

Het goede nieuws is dat Belfius niet verwacht nog extra geld moet reserveren voor mogelijke coronaverliezen. 'We denken dat we er zijn met wat we opzij hebben gezet,' zegt CEO Marc Raisière.

'De meeste bedrijven die niet meer in lockdown zijn hebben hun oude leven weer voor een groot deel weer kunnen hernemen. De meeste van de ondernemingen die toen uitstel van betaling vroegen, kunnen intussen hun leningen weer beginnen aflossen. Het wordt niet erger, al blijft het emotioneel natuurlijk vreselijk voor de ondernemingen die nu wel nog nood hebben aan steunmaatregelen.' Raisière zit zo op dezelfde lijn als KBC-topman Johan Thijs en Peter Adams van ING België, die zich eerder ook al tamelijk hoopvol toonden in hun vooruitzichten voor het komende jaar.

532 miljoen
nettowinst
Belfius boekte in 2020 een nettowinst van 532 miljoen euro, een vijfde minder dan een jaar eerder.

Operationeel deed de groep het wel goed. Ondanks de historisch lage rentestanden wist Belfius zijn rente-inkomsten vorig jaar zelfs met 7 procent op te krikken, terwijl de inkomsten uit de commissies op de verkoop van beleggingsproducten met een tiende stegen. De verzekeringstak zag de inkomsten met 5 procent stijgen.

Belfius, sinds jaar en dag vooral sterk als retailbankier en als financier van openbare besturen, probeert al enkele jaren te groeien op de markt voor zelfstandigen en bedrijven. Die inspanningen werpen hun vruchten af, Belfius verstrekte zo'n tien procent meer langetermijnkredieten aan grote en middelgrote bedrijven en heeft nu een marktaandeel van ruim 17 procent in dit segment.

'De marges op die leningen bleven stabiel,' verduidelijkt Dirk Gyselinck, die bij Belfius verantwoordelijk is voor bedrijfsbankieren. 'Concurrenten zeggen soms dat we prijsbrekers zijn, maar de acceptatiegraad van die kredieten is nauwelijks veranderd.'

Hoe staat Belfius tegen de kritiek dat de banken te weinig leningen met overheidswaarborg aanbieden en bedrijven pushen richting lucratievere kaskredieten? 'Dat is bij ons niet het geval,' zegt Gyselinck. 'Het aantal verstrekte kaskredieten ligt zelfs de helft lager dan een jaar geleden. En de leningen met overheidswaarborg zullen aan belang toenemen als de regelingen voor betalingsuitstel ten einde lopen. We maken geen verschil tussen sectoren, elk dossier wordt grondig geanalyseerd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud