Belfius klaar voor beursgang met sterke winstgroei

©Photo News

De staatsbank Belfius zegt dat ze op koers zit voor een beursgang. 'Alle motoren draaien en we gaan vooruit op bijna alle segmenten', zegt voorzitter Jos Clijsters.

'We zijn verheugd dat de regering ons deze zomer gevraagd heeft ons klaar te maken om naar de beurs te gaan. Dat hebben we gedaan, maar het is aan de regering om de finale beslissing te nemen of niet', verklaart Belfius-voorzitter Jos Clijsters. 'Wij zijn rijp, maar ook de markt moet gaan. We moeten ook afwachten of de markten goed zijn.'

De cijfers zijn volgens de voorzitter goed. 'De motoren draaien en we gaan vooruit op bijna alle segmenten', zegt Clijsters.

Winstgroei

Dankzij een sterke groei van de verzekeringstak (+17 procent) zag Belfius de opbrengsten met 3,3 procent stijgen tot 1,17 miljard euro. De winst voor belastingen klom 6 procent hoger tot 473 miljoen euro.

Na belastingen was er een daling met 7 procent tot 335 miljoen euro. Dat is te wijten aan een forse toename van belastingen. De aanslagvoet steeg van 19 procent naar 29 procent door eenmalige elementen. 

Nieuwe strategie

Clijsters noemt deze 'goede cijfers' een gevolg van de nieuwe strategie die sinds 2013 in gang is gezet. Toen koos de voormalige Dexia Bank ervoor zich om te vormen van een retailbank en financier van lokale besturen tot een geïntegreerde bank-verzekeraar.

De focus op de lokale besturen werd afgebouwd ten voordele van business banking, corporate banking, private banking en vermogensbeheer. 'We zijn nu actief in alle pijlers van de Belgische economie', zegt CEO Marc Raisière.

Door de aanhoudende lage rente staan de rente-inkomsten net als bij de concurrenten onder druk. Dat werd vooral opgevangen door de verzekeringstak, die nu al goed is voor 44 procent van de groepswinst.

Dividend

Belfius keert nog dit jaar een interimdividend van 100 miljoen euro uit aan de Belgische staat. Kan nog een extra dividend uitgekeerd worden aan de regering bij een beursgang? 'Om dezelfde kapitaalratio's te behouden zou ruim 400 miljoen euro extra uitgekeerd kunnen worden', klinkt het.

Arco

Over de Arco-regeling die de regering heeft uitgewerkt, houdt Clijsters zich op de vlakte. Deze zomer besliste de regering een fonds van maximaal 550 miljoen euro op te richten om gedupeerde Arco-beleggers te compenseren. Daarnaast werd gesproken van een commerciële geste van minimaal 50 miljoen euro door Belfius. Over het eerste luik - het fonds - wil Clijsters geen commentaar geven. 'De regering onderhandelt daarover met Europa en ik wil die gesprekken niet verstoren.'

Over de commerciële geste zet hij de deur op een kier. 'De raad van bestuur moet nog beslissen wat het voor Belfius waard is om een oplossing te hebben. Als we een inspanning doen, moet die wel in het belang van de onderneming zijn. De geciteerde 50 miljoen euro? Daar zullen we niet van doodvallen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content