Belfius lanceert start-upfonds van 10 miljoen euro

De oprichter van Birdhouse Jan-Willem Callebaut (rechts) en Pieter Falepin, commercieel directeur Belfius. ©Wouter Maeckelberghe

Vanaf 2018 zal Belfius jaarlijks fors investeren in het startersprogramma van de accelerator The Birdhouse. Die steun bestaat uit leningen aan de meest beloftevolle start-ups en investeringskapitaal van 10 miljoen euro over drie jaar.

Belfius voorziet 10 miljoen euro om te investeren in de beste start-ups en alumni die uit het 6 maanden lange programma van The Birdhouse komen.

Daarnaast maakt de bank ook budget vrij om de dagelijkse werking van de accelerator voor de komende 3 jaar te ondersteunen, en neemt het een minderheidsparticipatie van 20 procent in het bedrijf erachter.

The Birdhouse is een accelerator, een broedplek, die start-ups intensieve begeleiding aanbiedt om sneller te groeien. Start-ups nemen vooral deel om het marktpotentieel van hun product te vergroten en financiering te vinden. De mentoren, Belfius en de partners van The Birdhouse financieren het initiatief.

781
Voor de laatste inschrijvingsronde stelden 781 start-ups zich kandidaat, 16 ervan werden geselecteerd.

Het heeft vestigingen in Gent en Antwerpen en startte in april vorig jaar. Sindsdien heeft het al 37 start-ups begeleid. Voor de laatste inschrijvingsronde stelden zo’n 781 start-ups zich kandidaat, waarvan 16 geselecteerd zijn. De volgende inschrijvingsronde start 27 november.

Er zijn nog geen concrete plannen om uit te breiden, maar er is wel de ambitie om dezelfde formule ook ooit in het buitenland te lanceren. Er zijn ook geen plannen om de vestigingen in Gent en Antwerpen uit te breiden.

Kapitaalronde

Het programma blijft gratis voor de start-ups. Bij andere programma’s is de afspraak vaak dat een start-up van bij de start aandelen afstaat in ruil voor een vast bedrag, ongeacht de grootte of de waarde van de start-up. The Birdhouse en Belfius vragen geen aandelen in ruil voor het programma, alleen het recht om mee te mogen investeren in een eventuele latere kapitaalronde.

Het investeringsfonds moet vertrouwen geven om het ietwat risico-averse investeringsmilieu in België warm te maken voor de jonge bedrijven. ‘De bereidwilligheid van Belfius en The Birdhouse om fors te investeren in bepaalde start-ups zal voor andere investeerders een duwtje in de rug zijn om in te stappen’, zegt Pieter Falepin, commercieel directeur bij Belfius.

Het fonds zal zich niet toespitsen op een specifieke soort start-ups. Zowel alumni van het programma als start-ups die het programma volgen komen in aanmerking. Momenteel heeft The Birdhouse een evenwichtige mix van technologie en fysieke producten onder zijn vleugels.

Freelance CFO

Het extra geld in de accelerator is vooral bedoeld om de begeleiding verder uit te breiden en de boel draaiende te houden. Na geselecteerd te zijn voor het programma, worden aan elke onderneming twee à drie mentoren toegekend. Bij de mentoren zijn onder anderen Guy Wollaert, Pol Vanbiervliet en Bart De Waele (Wijs).

'Heel veel start-ups hebben grote ideeën, maar het ontbreekt hen aan de mentaliteit om het groots uit te voeren', zegt Jan-Willem Callebaut, oprichter van The Birdhouse. Vaak missen start-ups tijdens die eerste groeifase een goed uitgetekend financieel plan. Om dit te vermijden zal er voortaan ook een freelance CFO aangeboden worden. The Birdhouse zal start-ups ook helpen bij het rekruteren van de juiste mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud