Advertentie
Advertentie

Belfius legt geen geld opzij voor zaak-Arco

Misnoegde Arco-coöperanten protesteerden in december aan het hoofdkantoor van Belfius ©BELGA

Staatsbank Belfius heeft geen provisie aangelegd voor het geschil met 2.100 Arco-coöperanten. Dat blijkt uit het jaarverslag.

Het juridisch kantoor Deminor dagvaardde op 30 september 2014 namens misnoegde Arco-coöperanten Belfius Bank en drie Arco-vennootschappen voor de Brusselse rechtbank van koophandel.

Volgens Deminor heeft Bacob, een voorloper van Belfius, eind jaren tachtig zijn klanten misleid en op een te agressieve manier naar Arco-aandelen geduwd. Die werden waardeloos na de crash van Dexia, waardoor de coöperanten hun belegging in rook zagen opgaan.

Intussen hebben zowat 2.100 coöperanten zich geëngageerd om in de procedure te stappen. Deminor wil dat de rechtbank de aankoop van de aandelen nietig verklaart, waardoor de coöperanten hun inbreng, vermeerderd met de intresten, kunnen terugeisen.

Gaat de rechtbank niet op die eis in, dan vraagt Deminor een schadevergoeding van Belfius Bank omdat zijn voorlopers, Bacob en daarna Dexia Bank België, zich niet correct hebben opgesteld als financiële tussenpersoon. Het juridisch kantoor houdt ook de deur open naar een minnelijke schikking, bijvoorbeeld via een commerciële geste.

Er werd voor dit geschil geen enkele voorziening aangelegd
jaarverslag Belfius

Maar Belfius legt vooralsnog geen spaarpot aan voor deze zaak. 'Er werd voor dit geschil geen enkele voorziening aangelegd', staat expliciet in Belfius' jaarverslag.

Over de eerste 737 vennoten die zich in september de dagvaarding lanceerden, is de staatsbank duidelijk. 'Aangezien dat het dossier dat ze hebben ingediend, lacunair is op het vlak van de bewijsvoering en de schadebepaling, kan Belfius Bank hun eis inhoudelijk niet evalueren en dient Belfius Bank die dan ook te verwerpen.' De latere dossiers zegt Belfius nog inhoudelijk te zullen evalueren.

Minder loon

Nog uit het jaarverslag blijkt dat Belfius-CEO Marc Raisière minder loon kreeg dan een jaar eerder. Raisière kreeg in 2014 een vast salaris van 581.250 euro, of bijna 2 procent minder dan in 2013. Hij krijgt geen prestatiegebonden bonussen, net zomin als de overige directieleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud