'Belfius onderzoekt discreet splitsing'

(Foto: Belga) ©BELGA

Zowel Belfius als de Nationale Bank onderzocht de voorbije maanden in alle stilte de mogelijkheid om een deel van de staatsbank af te splitsen in een zogeheten bad bank. Net zoals eerder gebeurde bij Fortis, met de oprichting van Royal Park Investments. Dat kan een eerste stap zijn naar een latere verkoop van de bank, meldt De Standaard dinsdag.

Het onderzoek slaat op een portefeuille van 12,5 miljard euro, die grotendeels is ondergebracht in Ierland en die Belfius destijds bij de boedelscheiding erfde van moeder Dexia. Op het moment van de scheiding was die portefeuille legacy trouwens 19,5 miljard euro groot. De kwaliteit van de portefeuille is goed, maar de dure financiering ervan vormt een probleem en weegt op de cijfers van Belfius.  

Een afsplitsing ervan zou het voordeel hebben dat Belfius aantrekkelijker wordt bij een verkoop.

Officieel gebeurde het discrete onderzoek op last van Europa, maar volgens sommige bronnen is het ook een eerste, voorzichtige stap naar een latere doorverkoop en privatisering van de staatsbank, aldus De Standaard.

Verliezen

Voorzichtig, want voorlopig is er volgens de krant politiek geen enkele appetijt om Belfius op korte termijn te splitsen. Want dan dreigen de verliezen bij de Ierse portefeuille van Belfius boekhoudkundig boven water te komen, waardoor de regering mogelijk een kapitaalverhoging bij Belfius zou moeten doorvoeren. En in volle verkiezingsstrijd heeft niemand in de regering daar zin in.

Diverse goedgeplaatste bronnen zeiden dinsdag aan De Tijd dat er geen concrete plannen zijn, noch voor een opsplitsing noch voor een verkoop. 'Het onderzoek is een pure theoretische oefening in uitvoering van Europese regels die bepalen dat voor alle banken herstel- en liquidatiescenario's moeten worden uitgeschreven. Dan worden dat soort maatregelen en de impact ervan bekeken voor het geval er zich ooit problemen stellen. Maar er is niets concreet', zegt een bron.  

Eenzelfde geluid valt te horen bij Ann De Roeck, de secretaris-generaal van Belfius. 'Er ligt geen plan voor een splitsing voor. En van een verkoop heb ik geen kennis. Daar kan ik me trouwens niet over uitspreken, dat is een zaak van de aandeelhouders.' Ook volgens De Roeck sluit het onderzoek aan bij de verplichting voor elke bank om theoretische noodplannen uit te werken. 'Je zou daarvoor een beeld kunnen gebruiken. Als een bank ziek wordt, moet ze pillen nemen. Zo'n oefening houdt in dat we een heleboel theoretische medicijnen uitdenken.' 

Belfius gaat volgende week, bij zijn resultaten, alleszins wel apart communiceren over de erfenisportefeuilles, om de operationele resultaten beter tot hun recht te laten komen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud