Belfius opent eerste passief bankkantoor

(Foto: Belga)

Belfius Bank opent maandag in het Henegouwse Basècles, een deelgemeente van Beloeil, een bankkantoor dat beantwoordt aan de normen voor passiefbouw. Volgens Belfius gaat het om het eerste dergelijke bankkantoor in ons land.

Belfius, de vroegere Dexia Bank België, profileert zich na haar vertrek uit de groep Dexia als een lokaal verankerde relatiebank die een toegevoegde waarde levert aan de samenleving. In dat kader past de focus op energie-efficiëntie, zowel in het product- en dienstenaanbod voor de klant als in het eigen gebouwenbestand.

De bank wil een energiezuinig kantorennet uitbouwen en proefprojecten moeten daarbij helpen. Een jaar geleden opende Belfius al in Lommel een laagenergiekantoor, een omgebouwd kantoor dat zo'n 25 procent minder verbruikt.

Daar komt nu een passiefkantoor bij, een nieuwbouwproject dat beantwoordt aan de standaarden van passiefconstructies. Ook hier is het de bedoeling de ervaringen te kunnen benutten voor de bouw van andere kantoren. Het bankagentschap maakt onder meer gebruik van isolatie van 30 cm, driedubbele beglazing, sensoren en leds en een optimale oriëntatie tegenover de zon. Het energieverbruik ligt 45 procent lager dan bij een traditioneel kantoor en er is 19 ton minder CO2-uitstoot. Daar staat een erg beperkte meerprijs (1,25%) tegenover.

Marc Awouters, de verantwoordelijke vastgoed van Belfius, zegt dat het naar zijn weten het eerste passief bankkantoor is in ons land dat de deuren opent. 'KBC is ook met zo'n kantoor bezig maar dat opent pas later de deuren', aldus Awouters.

Wettelijke normen

Volgens hem wil de bank maximaal profiteren van de ervaring in Lommel en Basècles om voor nieuwe en nieuw in te richten agentschappen verder te gaan dan de wettelijke normen. Maar een algemene energiebesparingsdoelstelling voor de agentschappen is er niet.

Die is er wel voor de hoofdkantoren in Brussel. Daar stelde Belfius zich tot doel in de periode 2007-2012 het verbruik met 80.000 megawatt per jaar of de helft terug te dringen. Die doelstelling zal worden gehaald, door een combinatie van maatregelen zoals een betere benutting van de bestaande ruimte en energie-audits.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud