Advertentie

Belfius schrapt 23 kantoren

De staatsbank Belfius telt vandaag 650 kantoren in ons land. ©Photo News

Door de nieuwe afslankingsoperatie verdwijnen 35 jobs bij de staatsbank.

Belfius heeft in totaal 650 kantoren, waarvan ongeveer een vijfde nog onder eigen beheer valt. De rest wordt uitgebaat door zelfstandige kantoorhouders. 

Het is in het 'eigen netwerk' dat de staatsbank wil ingrijpen. De groep wil haar kantoornet met een zesde inkrimpen, wat neerkomt op de sluiting van 23 vestigingen, bevestigen vakbondsbronnen vrijdag. Welke kantoren precies verdwijnen, wordt nog niet bekendgemaakt.

Vlaanderen getroffen

Maar wel is duidelijk dat de 23 vestigingen die geschrapt worden zich allemaal in Vlaanderen bevinden.  Onder de kantoren die verdwijnen bevinden zich vooral de kleinere plaatsen die enkel op afspraak werkten en vaak maar enkele dagen per week open waren. Zij zullen opgaan is grotere nabijgelegen kantoren. 

Als gevolg van de nieuwe ingreep zullen er 35 jobs verdwijnen, valt te horen bij de vakbonden. 'Niemand wordt ontslagen, alles gebeurt via natuurlijk verloop', zegt Valerie Scherpereel van ACV Puls. Mensen zullen worden overgeplaatst naar andere kantoren, krijgen een nieuwe functie of zullen in een aantal gevallen al met pensioen kunnen gaan. '

'Toch is dat voor ons het moeilijkst om te aanvaarden,' reageert Scherpereeel.'De personeelsbezetting in de Belfius-kantoren is namelijk al bijzonder krap. Mensen worden vandaag al niet vervangen en veel zaken lopen niet efficiënt. We gaan de komende dagen rond in ons kantoornet om ons verder te informeren en zullen later beslissen hoe we hierop gaan reageren als vakbond.'

Grootbanken snoeien

Belfius is lang niet de enige bank die ingrijpt in zijn kantoornet. De maatregelen die vrijdag werden bekendgemaakt, zijn zelfs eerder bescheiden te noemen in vergelijking wat andere Belgische grootbanken de voorbije maanden aankondigden. BNP Paribas Fortis kondigde begin dit jaar aan dat het de komende drie jaar 267 van de 678 vestigingen wil schrappen. KBC wil dan weer 65 agentschappen omturnen tot onbemande automatenkantoren, terwijl 51 van die automatenkantoren met weinig bezoekers worden geschrapt. ING België besloot drie jaar terug al dat het zijn netwerk wil halveren tegen 2021.

Om in de kosten te snijden, besparen veel banken ook op hun kantoornet door het te verzelfstandigen. Belfius, waar 80 procent van de kantoren al door zelfstandige uitbaters wordt beheerd, lijkt niet van plan om daar nog verder in te gaan, valt in vakbondskringen te horen. De groep zou wel verder willen werken om haar net op langere termijn net rendabeler te maken, onder meer door meer in te zetten op grotere kantoren. Maar een concrete oefening daarrond zou pas in de loop van volgend jaar gestart worden. 

Belfius werkt vandaag volop aan een nieuw strategisch plan waarin de lijnen voor de komende vijf jaar worden vastgelegd. De bank zou de details van dat plan normaal gezien bekendmaken in november, maar nu valt daar te horen dat dat pas begin volgend jaar het geval zal zijn. Wel al duidelijk is dat Belfius het de komende jaren met minder mensen zal doen. Topman Marc Raisière had eerder al laten verstaan dat tegen 2025 iets meer dan 800 mensen het bedrijf zullen verlaten, wel via natuurlijk verloop. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud