Belfius sleept renteswapportefeuille uit Dexia-erfenis mee

©BELGA

Bij staatsbank Belfius worden de precieze contouren van de Dexia-erfenis almaar duidelijker. Naast de derivatenportefeuille van 7 miljard euro duikt er nu ook nog een portefeuille renteswaps van 700 miljard euro, die zo'n 10 miljard euro cash blokkeert, op uit die erfenis. Dat meldt De Standaard maandag.

De omvang van de portefeuille kan in eerste instantie gigantisch lijken, maar het is geen ongewoon bedrag. De renteswapportefeuille bij KBC is groter dan 400 miljard euro, bij BNP Paribas Fortis zelfs groter dan 1.000 miljard.

En wat Dexia achterliet bij Belfius, is eigenlijk maar een deel van de totale portefeuille die de bank voor de ontmanteling in 2011 had opgebouwd. Dexia gebruikte de renteswaps om het renterisico op haar wereldwijde portefeuille langlopende kredieten aan steden en gemeenten in te dekken. Op die manier werd een portefeuille van zo'n 1.500 miljard euro opgebouwd.

Belfius maakt zich overigens niet al te veel zorgen over die portefeuille. Het risico op wanbetaling is zeer beperkt. Maar de renteswaps komen wel met de nodige financiƫle verplichtingen. Volgens de bronnen van De Standaard moet de staatsbank als gevolg van de lage rente meer dan 10 miljard euro cash bijstorten als onderpand voor de portefeuille.

Dat geld is niet weg, maar staat wel geblokkeerd. Belfius benadrukt dat ze voldoet aan alle wettelijke liquiditeitsvereisten en bovendien het de stresstest van de ECB vorige week vlot passeerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud