Advertentie

Belfius stort zich op onlinebeleggersmarkt

©Photo News

Belfius lanceert een nieuw beursplatform waarop beleggers toegang krijgen tot 40.000 aandelen en meer dan 300 beursgenoteerde beleggingsfondsen. Het onderstreept hoezeer banken op de beleggersmarkt mikken om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

Belfius bood via zijn mobiele app al enige tijd beleggingsadvies op maat, maar schroeft nu zijn ambities op de beleggersmarkt gevoelig op. Met Re=Bel, zoals het nieuwe beursplatform heet, kunnen klanten vanaf vandaag zowel via de app als via de pc investeren in duizenden aandelen en beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF) op 28 verschillende markten.

De essentie

  • Belfius breidt zijn app uit met een nieuw beursplatform, waarop beleggers in 40.000 aandelen en in 300 fondsen kunnen investeren.
  • RE=Bel, zoals het platform heeft, profileert zich als duurzaam. Beleggers die in aandelen willen beleggen die niet stroken met het duurzaamheidsprincipe van de bank, zullen daar vooraf over verwittigd worden. Maar ze kunnen in niet-duurzame effecten blijven traden.
  • Wie in Belgische aandelen belegt, betaalt lage transactiekosten.
  • Belfius speelt met het nieuwe aanbod in op de groeiende beleggersappetijt in ons land.

'Klanten hadden al de mogelijkheid om digitaal aandelen te kopen, maar we hadden tot dusver nog geen echt beursplatform', zegt Olivier Onclin, die aan het hoofd staat van de retailtak van de bank. 'Dit is het ontbrekende puzzelstuk waarmee we een totaaloplossing bieden aan klanten die willen beleggen.'

Belgitude

Met Re=Bel - de naam staat voor 'Resoluut Belfius', zegt Onclin - zegt de bank duurzaam investeren te promoten. Al is ze daar niet echt radicaal in. Als iemand een aandeel of fonds wil kopen, wordt eerst gecheckt of die keuze strookt met de duurzaamheidsprincipes van de bank. Re=Bel waarschuwt als dat niet het geval is, maar de klant kan die raad nog altijd in de wind slaan en de effecten toch kopen.

'We willen niet moraliserend zijn', zegt Onclin. 'We hebben wel gedebatteerd of we geen hogere tarieven moesten aanrekenen voor die transacties en of we bepaalde aandelen niet moesten uitsluiten. Maar sommige van die sectoren zijn cruciaal om de transitie naar een duurzamere economie te realiseren.'

Ook belgitude wordt beloond bij de bank. Wie in een aandeel van Belgische bedrijven belegt, betaalt 3 euro per order tot 2.500 euro, geeft Onclin mee. Ter vergelijking: bij concurrenten als Bolero en Keytrade is dat 7,5 euro. BinckBank België rekent 7,25 euro aan. Re=Bel zegt geen instapdrempels te hanteren en beleggers geen bewaarloon aan te rekenen.

Beleggen almaar populairder

Het nieuwe initiatief zet nog eens in de verf hoezeer banken op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen om zich minder afhankelijk te maken van rentegevoelige producten.

3 euro
Voor orders tot 2.500 euro in Belgische aandelen rekent Re=Bel klanten 3 euro aan.

Vorig jaar zag Belfius de commissie-inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten al met 10 procent stijgen. Met 622 miljoen euro vertegenwoordigen ze bijna 24 procent van de totale inkomsten. Het gros - meer dan 60 procent - van de inkomsten van de bank komt nog altijd van rentegevoelige producten.

De timing om een nieuw beleggersplatform te lanceren zit goed. Almaar meer Belgen laten zich overhalen om in aandelen of fondsen te investeren. Door de lage rente, de stijgende beurskoersen en een nieuw aanbod waarin duurzame fondsen een belangrijke rol spelen is bij veel Belgen de koudwatervrees om te beleggen stilaan verdwenen.

Veel banken melden dat de koudwatervrees om te beleggen bij hun klanten stilaan verdwijnt.

Veel grootbanken melden dat hun klanten meer geïnteresseerd zijn in beleggingen dan in klassieke spaarproducten die amper nog rente opleveren. Maar als die grote financiële spelers een deel van die groeiende beleggersmarkt willen inpalmen, is er haast mee gemoeid.

De voorbije maanden hebben tal van andere alternatieve beleggingsapps België als nieuw jachtterrein ontdekt. De Nederlandse gratis beursapp Buxx wist hier in enkele maanden tijd duizenden nieuwe klanten aan zich te binden. Ook het Duitse Trade Republic, dat wel eens de Europese versie van het veelbesproken Robinhood wordt genoemd, plant na de zomer een offensief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud