Belfius-top boos om geweigerde opslag

Jos Clijsters, de voorzitter van staatsbank Belfius. ©BELGA

Dat de regering beslist heeft om hun vergoeding niet met 10 procent te verhogen, valt slecht bij bestuurders van de staatsbank.

Het personeel van de staatsbank Belfius kreeg vrijdag uitzicht op een brutoloonbonus van 1.250 euro. De regering besloot evenwel, zoals De Tijd eerder al had aangekondigd, dat er 'geen dringende noodzaak' is om de vergoeding van de externe bestuurders bij Belfius 'op korte termijn te wijzigen, temeer daar het maatschappelijk draagvlak daarvoor zeer beperkt is'. De vakbonden hadden eerder die dag ook al hun ongenoegen geuit.

Dat de indruk ontstaat dat de bestuurders erop uit zijn zichzelf te verrijken, zit extern bestuurder Lutgart Van den Berghe evenwel dwars, zegt ze dinsdag in De Standaard. 'De samenleving lijkt te denken dat het om zakkenvullerij gaat en het pakken van postjes. Dat is een feitelijk gebrek aan ­respect en erkenning voor onze inzet.'

De Belfius-bestuurders besloten in 2012 een korting op hun vergoeding toe te staan als solidariteit met het personeel dat toen moest inleveren. 'Maar onder­tussen heeft de overheid haar dividend zien stijgen en kregen het personeel en het management bonussen', zegt een andere, anonieme bestuurder.

Eerder deze maand liet Belfius daarom weten zijn bestuurders opslag te willen geven. Concreet zouden voorzitter Jos Clijsters en de negen bestuurders die geen deel uitmaken van het directiecomité, kunnen rekenen op 10 procent opslag

Vorig jaar streken de bestuurders in kwestie in totaal bijna 820.000 euro op. Het leeuwendeel van dat bedrag - 240.000 euro - ging naar Clijsters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud